Да спестим за образовянието на детето

От мига, в който разберете, че ще ставате родители, детето се превръща за вас в целия свят. Приоритетите се променят, искате за него най-доброто във всичко. Неминуемо на дневен ред идва доброто образование, което дава един добър старт на детето в света на пълнолетните. Но както и всичко останало, то също е обвързано с изразходването на сериозни средства. Как да се подготвите за момента, в който ще трябва да осигурите финансовата обезпеченост на образованието на детето?

Първото и най-важно нещо е да не отлагате. Мисли като „детето е малко още, има време да намерим необходимите средства" са вашият най-голям враг, когато става въпрос за образованието му. Започнете подготовката отрано. Още при самото раждане. Съставете строг спестовен план и го следвайте стриктно.

Прегледайте отново семейния бюджет. Ако нямате такъв, време е да го създадете. Направете преразпределяне на разходите. Съставете нова графа в бюджета, озаглавена „детски спестовен влог", и определете каква месечна сума може да отделяте за това перо. Следвайте стриктно решението си и не пропускайте заделянето на месечната вноска за бъдещето на детето ви.

Проверете какви финансови продукти съществуват, които да отговарят на целта, която сте си поставили. За съжаление, на българския пазар не съществува голямо разнообразие от специфични продукти, свързани бъдещето на децата ни. Това може би се дължи на факта, че търсенето им е ограничено. Изборът се свежда основно до 2 продукта: банков детски депозит и спестовна застраховка.

По-разпространен е детският депозит. Характерното при него е, че той се открива за определен срок. Обикновено този срок се определя от годините на детето към момента на откриване на депозита, като за крайна дата се взима навършването на пълнолетие. Ако откриете депозит, когато детето е на 3 години, срокът ще бъде 15 години.

Друго характерно при този продукт е, че средствата не могат да бъдат изтеглени от родителите. Така че ако смятате, че не сте дисциплиниран във финансово отношение, това е един много подходящ продукт, който ще гарантира наличието на средства при навършване на пълнолетие на детето.

В духа на дългосрочното животозастраховане компаниите предлагат и "Детска застраховка", която е предназначена за осигуряване на определена сума на детето (гарантирана застрахователна сума) след навършване на пълнолетие + допълнителна сума от натрупана доходност и застрахователна защита.

В зависимост от срока на застраховката, застрахователната вноска, възрастта на платеца (притежателя) на полицата, лихвения процент, застрахователното покритие, се определя застрахователната сума и доходността. Обикновено срокът на застраховката е от 5 до 25 години, а ползващото лице (детето) трябва да бъде до 25-годишна възраст.

Различните застрахователни компании предлагат различни покрития и различна доходност, но общото за „Детската застраховка", освен спестовния характер, е и осигуряване на защита на детето при злополука и трайна нетрудоспособност. Ако това се случи, изплаща се процент от застрахователната сума, равен на процента нетрудоспособност. При по-тежки увреждания застрахователната вноска се намалява или се прекратява, като някои застрахователи поемат ангажимента да завършат спестовната програма и да изплатят на детето договорената застрахователна сума в края на срока, независимо колко вноски са получени.

Не е задължително да избирате един от двата вида продукт. Може и просто да си откриете допълнителна сметка, в която да си заделяте средства, но не Ви съветваме да го правите, ако не смятате, че сте дисциплиниран във финансово отношение.

Ако сте закъснели да организирате спестяванията, винаги имате и друга опция: студентския кредит. Но е важно да запомните да не разчитате на тази опция, защото винаги е по-добре да спестявате, отколкото да изплащате заем.

Станете почитател на Класа