Среща на игрището

Все по-често бизнес срещите излизат извън пределите на офисите и заседателните зали и се пренасят в кафенета, ресторанти, co-working пространства, концептуални помещения и дори спортни центрове, голф игрища, ски писти и други места, които свързваме предимно със свободното си време. Как да постъпим, ако бъдещ бизнес партньор, с когото сме споделили, че играем тенис, ни покани на мач през уикенда? И как да постъпим, ако потенциален инвеститор ни покани да прекараме няколко дни в хотела му, който разполага с голф игрище?

И ако тези сценарии са по-малко вероятни, то играта на футбол с колеги след работа е съвсем реалистичен сюжет, за който също е добре да бъдем подготвени. Ето няколко съвета за справяне с всяка ситуация.

Незнанието на правилата не е оправдание за неспазването им. Това означава, че ако сте поканени на непознато за вас място, било то тенис корт, игрище, спортна зала или дори голф клуб, трябва да се осведомите предварително за правилата и да бъдете подготвени – от това какво облекло и обувки трябва да носите, до вътрешния регламент за използване на съоръженията. Тази информация можете да получите както на уебстраницата на спортния център, така и да попитате този, който ви е поканил.

Много е важно особено когато става дума за по-нестандартен спорт, както и за спортен клуб с ограничен достъп само за членове и техни гости, домакинът да отправи ясна покана към своя гост. Подобно на бизнес обедите и вечерите, това означава, че той поема отговорността да разведе и покаже оборудването, да разясни правилата и да плати сметката на госта си. В случаите, в които двама души, запознали се по служебен повод, се договарят да практикуват заедно определен спорт – например да резервират тенис корт за сезона, то разпределението на финансовите отговорности трябва да бъде ясно от самото начало, за да се избегнат недоразумения.

Ако сте гост, е добре да поднесете някакъв символичен подарък на домакина си. Ако сте поканени да изиграете тенис мач, можете да подарите топки за тенис; ако сте поканен на голф уикенд, можете да подарите топки за голф, комплект тийчета в красива торба или дори ръкавици; ако сте поканени на ски уикенд, можете да подарите хубав комплект шапка, шал и ръкавици, както и нагреватели или изсушители за ски ръкавици или ски обувки. Разбира се, можете да прибегнете и към по-мултифункционални подаръци като хубав термос или бутилка за вода за многократна употреба, сет кърпи или да върнете жеста, като отправите покана за нов мач, друг вид спорт или предложите да посетите заедно спортно събитие, като предварително закупите билетите.

Спортсменското поведение винаги е преимущество, затова няма нужда нито от излишно показване на мускули, нито от нарочно губене на играта. Перченето с физическо надмощие никога не е правило добро впечатление, както и подмазването чрез даване на предимство на някого само за да се напомпа изкуствено егото му. Отношенията и поведението на хората на игрището често показват какъв е характерът им извън играта, в живота и бизнеса, затова заложете на доброто възпитание.

Ако сте поканени семейно, включително с децата си, да се включите в дадена спортна инициатива, внимавайте с надъхването на отрочетата си. Всеки родител иска да види детето си как успява и иска да покаже подкрепата си по всякакъв начин, но това не бива да бъде са сметка на увереността и спокойствието на другите деца, затова по-внимателно с нахъсването и подвикванията.

Ако забележите, че някой се нуждае от съдействие или е контузен – окажете помощ! Не се състезавате за олимпийско злато и показването на лично отношение в подобна ситуация ще ви донесе повече червени точки, отколкото устремът към финала или задължителна победа.

Както след всяка друга покана, след края на състезанието, тренировката или уикенда е добре да благодарим, като особено добро впечатление прави изпращането на подарък за домакина ден-два след срещата или гостуването.

Станете почитател на Класа