Пътувай хитро

Случвало ли ви се е да направите справка за цената на самолетните билети за някое предпочитано място пет месеца преди планираното пътуване и да установите, че дори нискотарифните авиокомпании, чиито билети трябва да са евтини, всъщност возят значително по-скъпо от очакваното. Не бързайте да се разочаровате. „Лоу кост" полетите все още ги има и дори не са поскъпнали като цяло. Увеличението е в пиковите периоди заради големия наплив, а това поведение на авиокомпаниите се нарича skimming, или „обиране на каймака".

И въпреки че дори бюджетните авиопревозвачи вдигат цените, техните билети остават в пъти по-евтини от тези на традиционните компании. Ако обаче искате да сте сигурни, че получавате най-добрата сделка, добре е да имате предвид следните 6 правила:

1. Ако не пътувате за конкретно събитие, билетите извън традиционния туристически сезон са по-евтини. Регионални празници, сезони на намаленията в търговските центрове, както и очакването за добро време са все фактори, които покачват цената. Например от юни до втората седмица на септември полетите от и до Англия са двойно по-скъпи в сравнение с тези извън сезона. Причината за това лесно може да се обясни с доброто време и дългия ден, който прави Острова особено привлекателен за посeщения именно в това време на годината.

2. Двупосочен билет или два еднопосочни. Невинаги, но се случва двупосочният билет да струва по-скъпо, отколкото покупката на два еднопосочни за същите дати, от една и съща авиокомпания, съветва сайтът skyscanner.com. Дори и това да не се потвърди във вашия случай, проверката отнема секунди и ако трикът проработи, със сигурност ще останете много удовлетворени.

3. Правете базови резервации и ъпгрейдвайте впоследствие. Приоритетно настаняване, избор на седалка, допълнителен багаж, гъвкаво чекиране и възможност за промяна на датата на полета. Всички тези и още много други опции оскъпяват базовата резервация на билет, без да е сигурно дали ще са необходими. Авиокомпаниите обаче винаги дават възможност да доплатите за която и да е от изброените услуги, което излиза по-евтино от пакетното поръчване на всички, което се предлага при първоначалната резервация.

4. Възползвайте се от клубните карти. Всеки превозвач търси начин да задържи клиентите си за по-дълго. Затова и се правят отстъпки за лоялните клиенти. При нискотарифните линии може да се закупи правото всички следващи полети да се ползват с известна отбивка спрямо общоизвестните цени. При транзиционните превозвачи клиентите могат да ползват дори кредитни карти, издавани от превозвачите, които носят още по-сериозно намаление.

5. Следете новините на авиокомпаниите. Няма нищо по-досадно от периодичен бюлетин, който никога не отваряме. Не така стоят нещата обаче по отношение на съобщенията от авиокомпаниите. Често те съдържат информация за отстъпки и намаления, които могат сериозно да облекчат нечий бюджет.

6. Резервирайте поне 7 седмици предварително. Ако билетът е бил купен поне 49 дни преди датата на полета, то е много вероятно цената да не зависи от пътническия интерес. Това е така, защото най-често пътниците резервират предварително местата си два месеца преди полет и едва тогава компаниите получават реална представа за това колко активни са поръчките.

Станете почитател на Класа