Чистка на данъчни

Националната агенция за приходите ще съкрати близо 300 свои служители от звеното за оперативен контрол. Те работят във всички териториални дирекции из страната, а решението ще влезе в сила от първи май.

Чистката идва след като един данъчен почина в следствие на прострелните рани, които получи, а други 30 бяха арестувани за рекетиране на фирми и публичното изобличаване на техен колега в ефира от популярно телевизионно предаване. Мярката напомня радикалното увонение на повече от 10 000 полицаи, които предприе грузинското правителство в началото на този век, заменяйки ги с нови, по-високо платен и по-млади служители.

В същото време обаче съкращенията се правят само в една от службите, които са печално известни, а примери за корупция има в почти всеки отдел на данъчните. Един от уволнените служители разказва, че констатации на корупция има в абсолютно всички звена. Реакцията на ръководството обаче е да закрие изцяло едно звено, което се прочу наоследък, а на другите места не се предприема нищо поне засега. Не е ясно и дали висшето ръководство на НАП са провели функционален анализ и разполагат с информация, която да оправдае подобно действие.

Служител, които губи работата си, но трудовата му биография е безупречна и никога не е санкциониран заяви, че ще съди данъчната администрация за затова, че маскира със съкращения опит да се отстранят корумпирани служители, но редом с тях се уволняват и добросъвестни данъчни.

Станете почитател на Класа