Две трети от богатството - в 1 % от населението

Най-богатият един процент от населението ще контролира две трети от световното богатство към 2030 година, съобщава „Гардиън", цитирайки прогнозата на доклад, която вече е дискутирана в британския парламент.

 

Самата новина вече е известна и на лидерите на други водещи икономики, като е била поднесена с предупреждения за недоволство, гняв и недоверие сред населението, ако не бъдат предприети мерки.

 

Докладът посочва, че след 2008 година богатството на най-богатия един процент жители на планетата, нараства средно с по 6% годишно. За сравнение активите и доходите на останалите 99% от световното население растат средно с по 3% на година и ако тенденцията се запази най-богатият един процент ще притежава състояние равно на 305 трилиона долара при полажение, че в момента то се оценява на 140 трилиона.

 

Като причина за това разминаване в натрупването на благосъстояние, се посочва съществуващото в момента неравенство и по-големите ресурси на разположение на най-богатите хора, които се изолзват за допълнителни инвестиции и бъдещо разрастване на богатството им.

 

Това разминаване вече поражда недоверие в политическата система на Обединеното кралство, като според социологическо проучване, цитирано от обсъждания доклад, 34% от анкетираните очакват през 2030 година най-голяма власт да е концентрирана в ръцете на най-богатите хора, и едва 28% смятат, че тя ще е на разположение на националните правителства. Очакваният ефект според 41% от запитаните е това да породи корупция, а 43% прогнозират, че най-богатото съсловие ще осъществява други форми на нечестно влияние, каквато е олигархията например.

Станете почитател на Класа