Любими рецепти на Ванга оживяват преди Великден

Спазвайте Великденския пост!

 

Този завет на Ванга помнят всички, които са се докоснали до магическия дар на Пророчицата. Тя самата не кусвала блажно до Деня на възкресението на Христос. Същото внушавала и на Людмила Живкова, която пък от своя страна го е разказвала на един от най-близките си сътрудници – Богомил Герасимов. „Аз лично не познавам Ванга, но от Людмила знам, че е била много набожна. Че с нищо не е прекалявала, а Великденските пости ги е спазвала много стриктно. Имала и свои любими безмесни ястия. Предпочитала солено и сладко през Страстната седмица. Людмила ми е разказвала за много вкусен солен кекс и за красиво украсени сладки с белтъчен крем. И друго съветвала Ванга – да си тачим учителите! Защото през Възраждането учителят е бил всичко за семейството – и съветник, и опора. От учителите хората на село са се учили на всичко. За жалост в наши дни нито постим, нито учителите си тачим", кахъри се посланик Герасимов.


Мнозина от близките на Ванга по Великден и носели сладки и солени кексове, за да я зарадват, разказваше приживе и Жени Божилова – една от най-близките приятелки на Ванга, съпруга на писателя Николай Хайтов. И Жени, и майка и уважавали Ванга и я приемали у дома си в София. „Скромен човек беше Ванга. И в поведението, и в храната. Помня, мама приготвяше за нея я солен кекс, а баничка, я някакви дребни сладки. С Ванга обсъждаха рецептите и много се забавляваха. А боядисването на яйцата беше голям ритуал. Ванга държеше да има много червени яйца, та да раздаваме на приятели и близки", разказва приживе в интервюта Жени Божилова.


В дните преди Великден две от любимите рецепти на Ванга станаха достояние на „classa.bg". Пазят ги две педагожки – Даниела Борисова и Марияна Бохотска от учебен център „Тара" в столицата. В самия учебен център се обучават не само деца, но и възрастни –по различни езици, по готварство и сервитьорство. А ето и рецептите:

 

СПЕЦИАЛИТЕТ НА ДАНИЕЛА БОРИСОВА


Сладки за 12 порции

 

1qq

 

1 и половина чаена чаша брашно, едно яйце, 250 мл прясно мляко, половин чаена чаша олио, 1 пакетче и половина бакпулвер, 1 чаена лъжичка ванилия, 1 чаена чаша захар.
Продуктите се смесват докатс се получи с миксера хомогенно тесто. Оформят се сладки – за предпочитане в тава, която си има собствени вдлъбнати формички. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 25 минути.


Украсяват се с белтъчен крем, който предварително е оцветен с хранителна боя. От фантазията на домакинята зависи колко цвята ще използва и как ще ги комбинира. Всеки цвят се изсипва в шприца за украсяване и малките розетки се редят върху всеки сладкиш.
Белтъчният крем се приготвя от добре разбити белтъци с пудра захар, към които се прибавя малко количество от боята.

 

СПЕЦИАЛИТЕТ НА МАРИЯНА БОХОТСКА

 

Солен кекс за цялото семейство

 

solen keks


Две червени чушки, 1 стрък праз, 1 глава лук, 2 супени лъжици олио, 1 и половина чаша брашно, 1 яйце, половин чаена чаша прясно мляко, едно пакетче бакпулвер, половин чаена лъжичка сол, четвърт чаена чаша олио. Чушките се измиват, подсушават и нарязват на ситно. Лукът се нарязва на ситни кубчета и заедно с нарязания на колелца праз се задушава в 2 супени лъжици олио до омекване. Към двата вида лук се добавят и чушките и продуктите се захлупват с капак. Щом зеленчуците омекнат, тиганът се сваля от котлона. Задушените продукти се поставят в гевгир и старателно се отцеждат. В дълбока купа се смесват пресятото с бакпулвера брашно, яйцето, прясното мляко, четвърт чаена чаша олио и солта. Разбиват се с миксер до получаването на хомогенна и гъста смес. В нея се изсипват отцедените чушки и лука с праза. Разбърква се старателно и сместа се изсипва в специална овална форма за кекс, предварително намазана с олио.


Формата се поставя в предварително загрята до 180 градуса фурна и се пече до готовност, което отнема между 40 и 60 минути. Оставя се да се охлади напълно, след което кексът се нарязва на парчета и се сервира с подходящи зеленчуци.

 

 

Подготви
Елиана Митова

 

Снимки
Даниела Борисова
Марияна Бохотска


Соленият кекс е много апетитен
Красиво украсените сладки веднага грабват погледа
Ванга обичала да си хапва сладко и солено преди Великден

Станете почитател на Класа