МС прие Правилника към Закона за народната просвета

В училищата, където няма униформи, учениците ще бъдат задължени да ходят с прилично облекло. Това предвиждат промените в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, който правителството прие на заседание вчера. С него се уреждат подробно правата и задълженията на учениците, както и тези на родителите, съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев.
Той допълни, че в правилника са заложени още промени, свързани с възможността училищата сами да избират дали учениците ще носят униформи и какви точно да са те.
В документа няма текстове за религиозните символи. Правилникът предвижда ново наказание – извършване на дейности в полза на училището. За нарушения на дисциплината или неприлично облекло ученикът може да бъде гонен от час, а ако провиненията са системни – намаляване на поведението. Децата до 4-ти клас вече няма да повтарят учебната година. Правилникът окончателно забранява за ученици и за учители говоренето по мобилни телефони в час. Задълженията на родителите пък ще включват запознаване с правилника на училището, редовно присъствие на родителските срещи, както и да осигуряват присъствието на детето си в училище.

Станете почитател на Класа