Всъщност знаете ли какво е грях? За ползата от смъртните грехове

Повечето от вашите грехове, всъщност не са никакви грехове

 

 

 Може би сте направили някои грешки, но това не са грехове. Според моето възприятие за живота  думата “грях” не съществува. Ще се изненадате да научите, че коренът на думата “грях” означава “забравяне”. Именно такова значение трябва да има тази дума. Вие не сте осъзнавали, вие сте забравили, вие сте направили грешка.

 

Идеята за греха е  създадена от свещениците, за да ви потискат, да ви подчиняват, да ви унижават, да унищожават чувството ви за достойнство. Но ако сте забравили нещо – това се възприема с разбиране.

Можете да правите нещо, без да осъзнавате какво правите; по-късно ще разберете, че сте направили нещо нередно. Значи е по-добре да не ходите при  свещеника, а при човека, с който сте се държали зле.

 

И защо свещеник? И къде е Бог? Вие трябва да отидете и да поискате прошка от лицето, което по някакъв начин сте обидили. Тогава това ще е прекрасно, тогава това ще помага на хората.

 

Ошо. От робство към свобода

 

Ошо е доста интересен и оригинален мислител, творбите му понякога ни карат да ги четем със  симпатия, а понякога – точно обратното (например, неговите писания за Хитлер). Но такива чувства възникват само в началния етап на развитие на човешкото съзнание, когато няма  разбиране, че всеки има право на свое мнение, каквото и да е то (аз сега нямам такива чувства). Както и да е, независимо от чувствата, които предизвикват произведенията на Ошо, те винаги ни карат  да се замислим, да осъзнаваме и да видим нещата от друг ъгъл.

 

 

Неслучайно пиша конкретно за греха. И неслучайно се натъкнах на Ошо. В края на краищата, много от нас са наясно, че случайностите не са случайни. В противен случай, как да живеем в свят, където нищо не е определено?

 

За да разбере дали греховете могат да се отмиват, човек трябва първо да разбере: какво е това грях? Грешката винаги може да се поправи, но никога не може да се отмие. А да се поправи може само тогава, когато сте наясно и сте разбрали, че сте направили грешка ..

 

Осъзнаването е Разкаяние.  
 
Защо е измислена думата грях, който могат да опростят само хората, които работят в църквата? Отговорът е  описан в творбите  на Ошо.

 

Възможно ли е да се измият греховете? Възможно ли е  църквата да ви ги опрости? Уверявам ви, че ако няма осъзнаване това е невъзможно. За да разберете това по-дълбоко, замислете се: не е ли прекалено просто това за тези хора, които умишлено вършат грехове?

 

Също така  имам един въпрос: Какво е първороден грях? И защо те толкова упорито клеймят всеки, появил се на света? Доколкото знам от християнството – това е грях, който всеки носи заради простъпките на  първите прародители, Адам и Ева. Значи се получава нещо като Неподчинение. Но дали е така?

 

Ако бях написал тези неща през Средновековието, вероятно вече щях да бъда  изгорена на клада като еретик. Така че ако ние продължим разговора, ако потърсите информация за 7-те смъртни гряха, няма да намерите термин Неподчинение.

 

Но затова в челните редици ще намерите нещо, което наистина може да се нарече първороден грях, който е винаги с нас. Това е Гордостта. Защо е първороден и винаги е с нас? Отговорът на този въпрос може да бъде също  въпрос: защо сме тук (в материалния свят)?

 

Според ведическата култура, ние сме тук, защото не сме искали да служим на Твореца в духовния свят, и сме поискали да бъдем самите ние Богове. В резултат на това, според  свободата на избора, Творецът ни е дал тази възможност. Но имайте предвид, че дори и този Първороден, така наречен Грях, може и трябва да се поправи.

 

Да, между другото, аз съм чувала често: “Децата са отговорни за греховете на родителите си.” Не вярвайте. Всеки е отговорен само за своите грехове, според Закона на Карма. А този израз се появява само  защото живеейки с родителите си, децата започват да ги копират и по този начин да  възпроизвеждат тяхното грешно поведение, като така  създават грехове, подобни на тези на родителите си. Но те са отговорни в крайна сметка, само за тях, а не за родителските.

 

Пожелавам на всички хора осъзнатост и вникване дори и по въпросите на вярата. С цел да  вярвате в нещо, винаги го пропускайте през себе си, през вашето съзнание. В противен случай, ако вярвате сляпо, ще зависите  от човека, който ви  води към такава вяра. И ако той също е сляп, ако  падне в дупка – ще паднете след него.

 

Вярата в нещо се усилва, ако наистина  виждате, че това работи и може да се обясни. Когато виждате ясно – не можете да сгрешите.

 

И моят съвет към вас: не се опитвайте, след като разберете този текст, да говорите за това с твърде религиозни хора; нищо друго освен агресия, няма да срещнете. За тях това ще бъде като висша математика за ученик в 9 клас.

 

1) Похот. Блудството ни прави по-умни, по-любезни и помага да изграждаме любовните отношения. Проучванията показват, че хората, които често си мислят за секс, по-добре решават аналитични задачи. Похотта ни кара да се съсредоточаваме върху настоящето и върху детайлите за постигане на текущите цели, а именно секса.

Блудството толкова добре изпълнява своята функция, че ни кара да се държим по такъв начин, че по най-добрия начин да удовлетворим потенциалните партньори. Също така изследванията показват, че “похотливците” по-често демонстрират размах в любовта и способи за поддържане на връзката, като например конструктивно решаване на конфликти, за да се увеличат шансовете за секс в бъдеще.

 

2) Чревоугодничество. Проучванията показват, че хората, които са изяли парче торта, по-често дават пари за благотворителност.

3) Алчност. С пари може да се купи щастие, ако ги харчите правилно. Проучванията показват, че хората стават по-щастливи, когато харчат пари за да изпитат някакъв нов опит, а не за материални ценности.

 

4) Мързел. Крайното състояние на мързела – сън, подобрява паметта и ви прави по-проницателни. Също така изследванията показват, че мързеливите хора по-често предлагат своята помощ.

 

5) Гняв. Гневът провокира начин на мислене, който кара хората да поддържат убеждения, които са в противоречие с техните собствени. В допълнение – гневните брокери по-често постигат това, което искат, в преговорите.

 

6) Завист. Сравняването с другите води до подобряване на представата за себе си и на креативността. Например, ученици, които се сравнявали с по-успешни от тях връстници, започват да получават по-добри оценка.

 

7) Горделивост (високомерие). Горделивите хора са способни по-дълго да изпълняват трудни задачи и често приемат водеща роля.

Учените обясняват, че когато разглеждаме сухите данни, то седемте смъртни гряха могат да ни послужат добре, въпреки факта, че в продължение на векове се твърди, че грях – това е лошо.

 

 

С пари може да се купи щастие, ако се харчат правилно – или за ползата
от смъртните грехове

Станете почитател на Класа