Борисов не спази обещанието си! Не изтегли и днес Истанбулската конвенция от парламента

На 14 февруари т.г. премиерът обеща: “Изтегляме Конвенцията от парламента, няма да се занимаваме с нея”, но това още не е факт

 

Скандалният документ, въвеждащ странното понятие „социален пол“, е в Народното събрание и е разпределен в съответните комисии. А кабинетът не е отменил решението си от 3 януари, с което прати документа на депутатите за ратификация.

 

 

И днес премиерът Бойко Борисов не спази обещанието си да оттегли Истанбулската конвенция от Народното събрание. В решенията на министрите на днешното им заседание няма точка за юридическото и фактическо оттегляне на документа.

 

По този начин премиерът индиректно потвърди тезата на лидера на БСП Корнелия Нинова, която вчера го обвини в лъжа, тъй като скандалният документ, въвеждащ странното понятие „социален пол“ у нас, не само че не е оттеглен от Народното събрание, но е и разпределен в съответните комисии.

 

В интервю пред БТВ на 14 февруари, Бойко Борисов заяви: “Стига с тази Истанбулска конвенция! Изтегляме я от парламента, тя сега е в Конституционния съд. Махаме я, няма да се занимаваме с нея. Ще я приемем, когато има абсоолютен консенсус в обществото“. 

 

Документът обаче е внесен в деловодството на Народното събрание на 5 януари тази година с решение на правителството на първото му заседание на 3 януари 2018 година. След това бе разпределен в пет парламентарни комисии, като само комисията по младежта и спорта я отхвърли и то с гласа на Георги Марков от ГЕРБ. В комисията по външна политика Конвенцията вече мина.

 

След надигналото се обществено мнение и решението на БСП да поиска референдум за Конвенцията, на 31 януари 2018 г. парламентарната група на ГЕРБ прати документа в Конституционния съд (КС)с искане на решение за съответствие на текстовете му с българската Конституция.

 

Законовата процедура гласи, че за да бъде оттеглена Истанбулската конвенция от Народното събрание, трябва да има ново решение на правителството, отменящо това от 3 януари 2018 година. Очакваше се това да се случи днес на заседанието на кабинета. Но към момента такова решение няма. Това означава, че Истанбулската конвенция ще продължи своя парламентарен път – ще бъде обсъждана от съответните парламентарни комисии и след решението на КС  вероятно ще бъде гласувана и в пленарна зала.

 

Какво обеща Бойко Борисов на 14 януари?

 

 “ГЕРБ няма да придвижи за ратификация на Истанбулската конвенция за превенция на насилието над жени и семейното насилие, докато в обществото не се създаде консенсус за това, че насилието над жени и деца е неприемливо”, съобщи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред БТВ на 14 февруари.

 

“ГЕРБ я оттегля, защото сами без Патриотите, без БСП, без (подкрепата на) президента няма да понесем пасива повече. Но ще участваме в последващ дебат, когато оценят, че насилието срещу жени и деца е сериозен проблем“, каза още Борисов.

Ние Истанбулската конвенция ще я приемем, само ако има консенсус в българското общество”, допълни той.

 

В момента такъв консенсус няма. Последното социологическо изследване на “Тренд” посочва, че само 16% от българското общество подкрепя Конвенцията.

 

 

 

Станете почитател на Класа