Златната ограда с Турция ще има и златна поддръжка

Оградата на границата с Турция, чието изграждане вече струва около 200 млн. лв. (почти милион на един километър), ще продължи да поскъпва. Държавата е сключила странни договори с фирмите, издигнали оградата, в които почти няма ангажименти за ремонт и поддръжка. Така възстановяването на нарушени участъци от страна на трети лица (най-често бежанци и трафиканти, които отварят дупки или събарят ограждения на определени места) не е грижа на изпълнителите на оградата.

 

 

Извън гаранционната поддръжка са и разрушенията, причинени от наводнения, свлачища, ветрове и бури. Именно за подобни проблеми с разрушени участъци и за калпава работа на строителите алармира преди време народният представител от БСП Елена Йончева. За поправяне на поражения вследствие на подобни природни бедствия, за почистване на канавките, водостоците, избуялата растителност, както и изградената инфраструктура в близост до оградата тепърва ще се търсят фирми.

 

Това стана ясно от мотивите към промени в Закона за обществените поръчки, внесени в парламента от двама народни представители – Данаил Кирилов от ГЕРБ и Христиан Митев от “Обединени патриоти”. С тях се предвижда поддържката на оградата да се изключи от задължителните процедури за избор на изпълнител. Целта била да се ускори сключването на договори, защото вече имало множество случаи на разрушени участъци, които няма кой да поправи. В момента само изграждането на възпиращото съоръжение бе изключено от изискванията на закон за обществените поръчки. Така се избягваха възможностите за обжалвания, които забавят строителството.

 

От мотивите не става ясно с какви средства ще се осигурява поддръжката и колко би струвала. Никъде не се споменава и колко пари до момента е струвало възпиращото съоръжение. Преди време председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че вдигането на 234 км ограда по българо-турската граница е излязло около 200 млн. лв.

 

Строителството на оградата и евентуални нарушения при него вчера предизвикаха и пореден политически скандал, в който от БСП обвиниха главния прокурор Сотир Цацаров, че не им предоставя доклад на ДАНС, в който имало фрапиращи изводи за разхищения. Социалистите ще отправят питане към Цацаров защо не огласява резултатите от проверка на ДАНС. Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни, че на 6 декември миналата година Цацаров е обявил на заседание на правната комисия, че относно строителството има доклади на АДФИ и на ДАНС и че “до седмица наблюдаващият прокурор ще вземе решение дали да образува наказателно производство”.

 

Според Нинова в доклада на ДАНС имало изводи за “завишение на проектната стойност в сравнение с пазарните цени”, както и за “неосъществен контрол от страна на възложителя”. “Докладът на ДАНС е изпратен в прокуратурата, а от обещанието на г-н Цацаров са минали шест седмици. От една седмица искаме от ДАНС резултата от този доклад, защото сигналът бе подаден от нашия депутат Елена Йончева. Изпратили сме и официално писмо до главния прокурор с искане да ни информира докъде е стигнала проверката. За съжаление нямаме отговор. Затова питаме главния прокурор какво се случва и защо не ни се отговаря. Прикрива ли се нещо? Ще има ли образувано досъдебно производство, за какви пари става дума, за какво завишение на проектната стойност в сравнение с реалните цени”, попита тя.

 

“Лично съм звъняла в ДАНС с настояване този доклад да се предостави на нашата парламентарна група. Този доклад на ДАНС е разгромяващ и прокуратурата трябва да образува дело. Защо до този момент не е образувано дело? Това е скандално”, допълни Елена Йончева. Тя ще заведе дело срещу зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов за думите му пред Би Ти Ви, че “Елена Йончева и най-близък съветник на Цветан Василев са източвали КТБ”. “За тази клевета ще потърся правата си в съда. Г-н Цветанов има опит в разпространяването на лъжи и клевети. Поради тази причина Европейският съд по правата на човека е осъдил България над шест пъти именно поради лъжите, които г-н Цветанов изрича през последните години”, коментира Йончева.

Станете почитател на Класа