Започват Велики пости

Да изживеем времето на Великия пост като достойни Христови следовници, призовава патриарх Неофит в обръщението си към духовенството и миряните от Софийската епархия на вечернята в храма "Св. Неделя" снощи на Сирни заговезни, преди днешното начало на Великия пост.
Обръщението на Негово светейшество е предоставено на медиите от пресцентъра на Светия синод.
"Отново сме пред спасителните дни на Великия пост. Времето на покаянието, чудният период в живота на православния християнин, в който всеки един от нас търси опрощението на своята греховност. Светата Четиридесетница е духовен път, през който ние ще трябва да преобразим помислите си чрез силата на доброто. Това са дните, в които сме призвани да съжителстваме с любовта Христова, да показваме състраданието и обичта си към ближните. Дни различни от всекидневието на света - устрем към Бога и радост по Господа", посочва патриарх Неофит.
По думите му, цялото богословие на светата Четиридесетница ни изправя пред богослужебните последования, които се разгръщат във времето, за да ни доведат до желания край - Празника на празниците и тържеството на тържествата - Възкресението на нашия Господ Иисус Христос. Това е пробуждане на съвестта, като в този кратък отрязък от вечността, през тези четиридесет дни, ние показваме своята православна идентичност в този свят.
"Всичко казано дотук има за цел да покаже какво чудно духовно пътешествие предстои пред нас. Всяка година то е различно изпитание на вярата ни, но винаги ни довежда до голямата радост - Възкресението. Всички ние трябва в тези дни да понесем тази предстояща радост, макар и в пост лицата ни нека светнат, а сърцата ни да се разтворят и приемат покаянието", казва Негово светейшество.
Той призовава благоговейните отци на Църквата ни да бъдат смирени и устремени в богослужението, служещи с постоянство и усърдие и ревностни в изпълнението на свещеническите си задължения, приветливи и открити, винаги готови да приемат вярващите, като ги доведат пред светлия образ на Пастиреначалника Христа, чрез тайнствата на Изповедта и Причастието със светите Дарове.
"Вие, братя и сестри, обични чеда на богоспасаемата Софийска епархия - изживейте времето на Великия пост като достойни Христови следовници! Светата Четиридесетница разкрива пред нас благодатното действие на въздържанието, поста и покаянието. Нека чуем повика на Църквата и изпълним нейните повели. Отделете се от съблазните на света и отдайте мислите си на нашия Господ. Живейте чрез Неговото Евангелие, та всекидневието да бъде наситено с Христовото учение. Нека словата на св. ап. Петър да звучат във вашите сърца: "Бъдете всички едномислени, състрадателни, братолюбиви, милосърдни, дружелюбни, смиреномъдри; не връщайте зло за зло, или хула за хула, а, наопаки, благославайте, като знаете, че към това сте призвани, за да наследите благословение" (1Петр. 3: 8 - 9)", казва патриарх Неофит.
"Отечески ви пожелаваме леки и спасителни пости и Божията благодат и безмерната Христова милост да бъдат с всички нас, та с радост да преминем времето на поста и посрещнем Празника на празниците - Възкресението на нашия Господ Иисус Христос, Комуто подобава слава, власт и благодарение, сега и винаги и во веки веков! Амин!", завършва обръщението си Негово светейшество.
В словото си на вечернята за взаимното опрощение, също предоставено на медиите от пресцентъра на Светия синод, патриарх Неофит измолва от присъстващото духовенство и богомолния народ прошка и сам дава прошка, за да встъпим в дните на поста с очистени от прошката сърца и души.
Събрани заедно в края на нашата подготовка за встъпването ни в благоприятното време на Поста, когато броени часове ни делят от началото на светата Четиридесетница, преминаваме и през заключителния етап от тази подготовка - благословеното и многожелано от Господа наше взаимно всеопрощение. Нека за всеки от нас то да бъде искрено и осъзнато, очистващо и освобождаващо съвестта и помислите ни от всяка душевна болка. Нека то извира от дълбините на нашите сърца и души, за да ни донесе онази лекота, която дарява истинската прошка, посочва в словото си Негово светейшество.
Той призовава да се възползваме от този трепетен и вълнуващ християнската ни съвест ден, та очистени от угнетяващия товар на обидата и всяко злопаметство, заедно да поемем и по спасителния път на Великия пост.
Път, който пречиства и обновява, калява и изпитва вярата и волята ни и ни прави още по-силни в нашия всекидневен християнски живот и подвиг. Път, който е скръбен, защото е вървене заедно с нашия Господ към Неговата Голгота, но и който е спасителен, защото в края си е увенчан от дивното и славно Христово Възкресение.
В този благословен ден, в смирение и отеческа обич се обръщам към всеки от вас и към цялата Църква, като измолвам вашата прошка, както и сам всесърдечно ви прощавам, защото такава е Божията воля: "Прощавайте, и простени ще бъдете" (Лука 6:37), казва още патриарх Неофит в словото си на вечернята за взаимното опрощение.

Станете почитател на Класа