Няма да повярвате какъв е българинът

Той е пръв джентълмен, но ще трябва да се превъзпита

 

Голямо животно е българският мъж. И диво при това. Напоследък едни умни мъжки момичета бият тъпана по телевизиите за едни международни доклади, които ме хвърлят в униние. У нас 1 милион жени са жертви на домашно насилие! Жените вземат по-малки заплати, не ги допускат във властта, в службата ги отминават всички повишения и така нататък и така нататък…

 

0000100529-middle

 

Ясно е, че ни обработват да се примирим с Конвенцията и да приемем третия пол. Но все пак всеки български мъж е длъжен да се вгледа в себе си и да си направи самокритика. Вгледах се и аз, разкаях се и реших да се поправя. Освен това реших да поразгледам тези световни доклади в оригинал, но не за да ги опровергавам, а да видя какви животни сме ние в сравнение със западните мъже. 

 

 

Обаче останах приятно изненадан – оказва се, че българинът далеч не е чак такъв турчин! Даже може да се каже, че е в групата на джентълмените! И това не го твърдя аз, така излиза от докладите. Да вземем първия от тях – Доклада за насилието срещу жените, поръчан от FRA – Агенцията за фундаменталните права при ЕС. Изследването е от 2014 г. и в него са анкетирани 40 000 жени в 28 европейски държави.

 

 Именно този доклад е източник на неприятната информация, че в България 1 милион жени са жертви на домашно насилие. 

 

Докладът е доста богат, интересен и всеки може да го разгледа на следния адрес: //fra.europa.eu/en/publication/2017/ violence-against-women. Горещо го препоръчвам, не е чак толкова трагичен. Например оказва се, че в един от разделите ние, българите, сме направо отличници по добро възпитание. Става дума за така наречения „харасмънт” – сексуален тормоз.

 

 В целия ЕС именно българинът най-малкотормози дамите! За сексуален тормоз се посочват най-различни действия, от щипането по меките части до мръсния език и влажния поглед. Има две класации – едната е с 11 вида неприятни за дамата постъпки, другата с 6. От първия букет нахалства са се оплакали 24 на сто от анкетираните българки, а от втория – 19 на сто. 

 

За сравнение средното за ЕС е съответно 55 и 45 на сто, т.е. ние сме два пъти по-галантни от средния европеец. В Швеция е 81 и 74 на сто, в Дания 80 и 73, във Франция 75 и 60 и така нататък и така нататък. Значи харасмънтът у нас е направо нищожен в сравнение с тези, които така държат да ни лекуват от харасмънт! Но аз приемам тези числа с характерната си българска скромност.

 

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА СМЕ 4 ПЪТИПО-ГАЛАНТНИ ОТ ШВЕДИТЕ И 3 ПЪТИПОВЕЧЕ ОТ ФРАНЦУЗИТЕ?

 

Не може да бъде. По-вероятно е дамите в най-развитите държави да са възпитани в джендърна бдителност, а нашите – още не. В това отношение западните жени са като Шерлок Холмс, а нашите – като доктор Уотсън. Сещат се, но едва накрая.

 

 Когато една дама е джендърен Шерлок Холмс, то от всеки случаен поглед в метрото тя дедуктивно стига досмразяващата картина на гадна груповагавра с горкото й тяло. 

 

Докато българката нищо не забелязва, тя не гледа очите на мъжете, а обувките, за да види кой от коя селска кал е изпълзял. Липсва й бдителност, няма друго обяснение. Не може българинът да е Арамис. Слава богу, сега и у нас се полагат усилия за напомпване на дамската бдителност, както културистите помпат мускули. Един от признаците за тези усилия е, че в съкратения български превод на доклада не е взета таблицата, която отразява секстормоза през целия живот на жената, а само за последните 12 месеца. Разбира се, че цялостната таблица е много по-валидна. Последните 12 месеца за втората младост е направо мъртъв сезон, а при нас имаме небивало застаряване на населението. Защо е предпочетена частичната таблица? Вероятно защото в нея българският мъж не е европейски шампион по галантност, а едва пети. 

 

Това също е прилично представяне сред 28 държави, от които 27 са по-богати и по-развити от нас, но все пак не езлатен медал. Какъв човек би избрал да покаже по-скромната таблица, а за шампионската титла да премълчи? Мога само да ви кажа, че не е спортен журналист. Тези журналисти все още са предимно мъже и затова винаги се бият в гърдите. Те по принцип първо казват за златния медал, стигат до бронза, а „и др.” пропускат. Дори дамите, които навлизат в този жанр, веднага възприемат мъжките стереотипи.

 

 И обратното – в професионалната джендъристика преобладават жените и затова те налагат национална скромност. Те започват с „и др.” и не стигат до златото. И щеше да има идеален баланс, ако мъжете гледаха повече джендърни предавания и по-малко спортни. СЕМ трябва да вземе мерки. Но да се върнем към изследването и най-отвратителната му част – физическото и сексуалното насилие.


 Прочети целия текст в Брой 46 на списание a-specto

 

 

Станете почитател на Класа