За лъвчета има протести, като закриват детска кардиология – не

Националната кардиологична болница е единствената за страната за деца с вродени сърдечни малформации (ВСМ). Сега тя е застрашена от затваряне поради недостиг на медицински сестри. Оттам предупредиха, че до края на март Детската кардиохирургия и кардиология ще затвори врати, ако не се намерят средства за назначаване на 20 медицински сестри.

 

Лъвчета? Ок. Пирин? Да, разбира се. А за децата? Защо има реакция заради застрашените десетки животи само от страна на родители на децата с ВСМ, а не масови протести?

 

Вместо в Холандия спасените от Разград лъвчета може да бъдат изпратени в Пазарджик


“Ежегодно хоспитализираме около 900 деца, извършват се операции при около 250, сърдечни катетеризации при 350, интервенционални процедури при над 100. В диагностично-консултативния център за деца амбулаторно се проследяват над 10 000”, съобщават от болницата.

 

Нов протест срещу решението за Пирин ще има тази вечер в София

 

Оттам през последните години чрез Фонда за лечение на деца канят специалисти от чужбина операции, като така спестяват на държавата огромни средства.

 

19

 

Най-честите кардиологични вродени дефекти са с честота 8-10 на 1000 живородени деца, тоест около 1%. Около половината от децата с ВСМ имат нужда от оперативно лечение до 18-годишна възраст, като в половината случаи то е във възраст до една година. Без своевременно лечение една трета от тях ще умрат преди да навършат една година.

 

Тези деца нямат алтернатива за лечение в България, добавя ръководителят на Клиниката по детска кардиология към НКБ проф. Анна Кънева. Алтернативата е в чужбина, което би изисквало много повече средства и време (а времето е също така скъпо за сърцето на едно дете). Кънева, която е специализирала във водещи центрове по кардиология, добавя, че в края на миналата година на среща в Народното събрание, комисията по здравеопазване е била информирана за критичното състояние на детската кардиология в страната.

 

Затварянето на такава профилирана болница е равнозначно на катастрофа и ужасяваща деградация на здравеопазването у нас. Поначало затварянето на всяка една болница в определено населено място е симптом не само за региона, а и за нас като общество. А това се случва все по-често, и то вече не само в слабонаселени места!

Изумително е, че флегматичните реакции на властта не предизвикаха засилени коментари из медиите и социалните мрежи. Нямаше достатъчно силен дебат, за да се разбере защо стигнахме дотук. А този въпрос е изключително важен. Вместо това заместник-министърът Жени Начева е цитирана от Zdrave.net да казва пред БНТ, че „категорично е изненадващо недоволството, което се изразява в лечебното заведение. Няма недофинансиране, болницата няма просрочени задължения към днешна дата“.

 

„Това означава, че цялостно трябва да се промени начинът на управление на болницата – като човешки ресурси, оптимизиране на дейностите, на административния персонал, който работи в лечебното заведение, на използването на сградния фонд, на използваемостта на леглата. Клиниката по кардиохирургия за възрастни и съдова хирургия, по данните, които са предоставени от лечебното заведение, имат използваемост на леглата около 30-40%. В детската кардиохирургия и кардиология използваемостта на леглата е над 63%. Това показва, че тези звена са най-добре работещите и именно те следва да бъдат подкрепени“, е цитирана още тя.

 

Защо, вместо да се посочват рутинни проблеми (сякаш смяната на служителите човешки ресурси ще поправи нещата), не се изследва и атакува истинският проблем, а именно –недостигът на медицински сестри. Той е хроничен за цялата страна.

 

И министерството смята да подготвят насоки за правила за управление на финансите, както и за определяне на средствата за възнаграждение на това и други лечебни заведения. Но ще назоват ли с колко ще е увеличението или то ще предвижда обидните 10 лв., каквото бе наскоро в може някои болници в страната?

 

Зам.-министърката е цитирана да казва още, че „липсата на медицински сестри пък можело да се предотврати чрез инвестиции в млади специалисти по медицински грижи, тъй като НКБ е университетска база“. В момента е налице и политиката по обучение на млади кадри „по-скоро в посока висшия медицински персонал, а не толкова медицинските сестри“. Какви са изводите от всичко това?

 

Нека съпоставим за себе си реакцията с информация от страна на болницата за съществуващите проблеми:

 

„За съжаление липсата на специално обучение за детски сестри, тежката патология, неадекватно заплащане и  откриването на много частни лечебни заведения доведе до  напускане на обучени и опитни медицински сестри, които търсят професионална реализация в болнични структури с по-добро заплащане. Намаляването на персонала доведе до намаляване на активността и крие риск за  здравето и живота на децата с ВСМ“.

 

Положението може и да го осъзнаят в министерството, ако настъпят спешно протести – не само от родителите на децата, а и от всички. Както и от страна на медицинските сестри. Тези специалисти у нас са подложени на професионално изтребване (виж тук) – поради условията на труд, заплатите, както и отношението към тях. Докато в ЕС заплащането по правило е оценено по достойнство, у нас средната заплата в държавния сектор е около 550 лв. ориентировъчно. И всичко това на фона на недостига на медицински сестри у нас, а и в Европа, откъдето ги изтеглят от нас за много по-добри условия. Второ, крайно време е да започнем да мислим и за медицинските сестри като за висш медицински персонал, както и за болниците – като национална ценност.

 

За момента трябва силно да се надяваме кардиологичната болница да не затваря врати, защото това би било равнозначно на потъването на „Титаник“. А освен да се надяваме, е необходимо и да протестираме. Шумно.

Станете почитател на Класа