Цветан Василев блокира делото за КТБ

Отсъствието на главния обвиняем по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев може да блокира процеса, стана ясно от изявления на адвокатите му. Делото за пореден път бе отложено, но заради отсъствието на друг обвиняем – бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов, който не дойде заради бъбречно заболяване. Тъй като това бе второто му неявяване, съдът го глоби с 1000 лв. Назначена бе и медицинска експертиза, която трябва да установи състоянието му.

 

http://www.razkritia.com/wp-content/uploads/2014/07/cvetan-wasilew.jpg

 

Василев е призован редовно и са му връчени книжата, отчете съдията Виржиния Петрова. Той обаче е заявил, че не може да се яви, тъй като в момента тече дело за екстрадицията му в Сърбия. Именно висящото дело може да стане причина за спирането на процеса у нас, обясни адвокат Константин Симеонов. Според него НПК предвижда подобна възможност.

 

“Този процес отдавна трябваше да бъде спрян поради отсъствието на основния обвиняем. Как може той да отсъства, даже не му дават възможност да даде обяснение по случая, и делото да си върви”, каза адвокат Христо Ботев. Другият защитник на Василев – Лазар Карадалиев – твърди, че призоваването му не било редовно.

 

Василев се укрива от правосъдието, заяви прокурорът Иван Гешев. “Той е в екстрадиция, защото не желае да дойде в България, не желае да дойде в ЕС, защото той, ако желаеше, щеше да остане в Австрия, а не да се крие в Сърбия”, заяви той.

Станете почитател на Класа