Фандъкова: Час по-скоро трябва да се приеме план за Витоша

„Темата "Витоша" се дебатира непрекъснато, директен ангажимент на Общината е автобусният транспорт. Следващата седмица ще бъдат увеличени колите по линия 66, която е до хижа "Алеко". Също така ще има автобус, който ще изчаква на долната част на лифта, която ще извозва хората, ако има опашка на лифта".

 

Това обяви кметицата на София Йорданка Фандъкова по повод възобновената тема за ситуацията на Витоша невъзможността за пълноценно използване на туристическия и ски потенциала на планината заради неработещите лифтове.

 

Витоша

 

Тя каза още, че е възложила да бъде създадена междуведомствена група, която да се включи в проверките за необходимостта от ремонти на лифтове.

 

Витоша

 

„Големият дебат е за реконструкция и нови лифтови съоръжения. През последните няколко дни се прави всичко възможно да се политизира темата. През 2007 Столичният общински съвет взима решение за приватизация на общинското дружество "Въжени линии", за да може да се приватизира от частен собственик. Още през 2006 г. в списък за приватизация на общински дружества се включва и дружеството "Въжени линии", каза тя и допълни, че хора, които са участвали в решението за приватизация на "Въжени линии" сега зоват "Да върнем Витоша на софиянци".

 

Витоша

 

„Групата на ДСБ е гласувала единодушно. Но в условията, които се гласуват, не се казва, че съоръженията трябва да работят. Там има две условия - да се изплатят задълженията на дружеството и да се запази дейността на съоръженията. Апелират да се развали договорът, всеки юрист, който ми даде условия, който се изпълнява...да даде аргументирано предложение. Правени са 11 проверки от Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол", изтъкна столичният кмет.

 

„При всяко ново правителство правя срещи с министрите, които имат отношение по темата. Витоша е национален парк (б.а.: всъщност е природен парк, което е малко по-различен статут), собственост на държавата.

 

Фандъкова изтъкна, че Витоша трябва да има възможност както за зимен, така и за летен туризъм, без да има друго строителство, освен на спортни съоръжения.

 

„Този план трябва да се приеме час по-скоро", призова кметът на София.

 

По другата гореща тема, свързана със столицата, а именно мръсният въздух, кметицата изтъкна, че най-големият проблем за замърсяването е отоплението на твърдо гориво.

 

„Развитие на газопреносната и топлофикационната мрежа е дългосрочното решение. Столичната община работи интензивно, инвестираме в проекти, които да решават трайно - подобряване на градски транспорт, подмяната на отоплителните инсталации в общинските сгради, развитие на зелената система, в проекта за бюджет сме заложили повече миене и почистване на улиците, допълни Фандъкова.

 

Освен това се работи за въвеждането на "зелен билет", който да важи в дните при сериозно замърсяване на чистотата на въздуха. Предстои закупуването на 20 електробуса, първите, които ще се движат по софийските улици. За последните 3 години са подменени над 50% от старите автобуси.

 

Относно ситуацията със снеговалежите от последното денонощие Фандъкова обяви, че 146 машини са почиствали снега на терен през нощта, почистени са спирките на градския транспорт, както и основните трасета и булеварди.

Станете почитател на Класа