Прокуратурата проверява шефа на НСО

Прокуратурата проверява началника на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов за злоупотреби, съобщава Offnews.

Според сайта проверката е започнала по сигнали на служители в НСО, които са съобщили за разхищение на средства. Говорителят на Военно-окръжна прокуратура - София полк. Елин Алексов коментира само, че „има проверка, касаеща НСО".

Той отказа да даде повече подробности и дали обект на проверката е Антонов. Алексов поясни, че ако бъдат установени нередности, от държавното обвинение ще оповестят това.

През годините стана ясно, че службата е готова на всичко, за да угоди на властимащите. НСО беше намесена в скандала със скъпите джипове на държавните горски стопанства. Тогава стана ясно, че вместо по предназначение автомобилите се използват от НСО.

Преди Нова година името на Ангел Антонов се появи във връзка с намеренията на президента Румен Радев да го отстрани от поста. Този опит обаче беше пресечен след появата на медийни публикации, които извадиха на светло опитите на президентската администрация да проведе съгласувателна процедура с администрацията на Министерския съвет.

Преди да поеме НСО Антонов беше директор на Главна дирекция „Национална полиция", но при правителството на Пламен Орешарски беше отстранен от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев. Ангел Антонов получи генералски пагони в мандата на президента Росен Плевнелиев при опорочена процедура по силата на постановление на Министерския съвет, което приравнява полицейските длъжности във военни звания. Важен детайл тук е, че постановлението важи за резервисти от МВР и ДАНС, какъвто Антонов не беше към онзи момент. Все пак Антонов беше заведен като резервист по силата на текст от Закона за отбраната, който важи само за военно време.

От престараване за назначаването му на всяка цена от администрациите на МС и на президента тогава не съобразиха, че Антонов ще получи военно звание, което е с една степен по-висока от тази, която се изисква за началник на НСО. Тази ситуация беше в разрез със Закона за отбраната, което наложи три месеца след назначаването на Антонов президентът Плевнелиев да промени друг указ, с който се определят изискванията за военни звания за отделните служби. Така официално Антонов беше "закован" за поста, припомня Offnews.

Станете почитател на Класа