10 факта за Брекзит

Преговарящите за Брекзит заявиха в петък, че са постигнали решителен пробив в преговорите след шестмесечни интензивни дискусии. CNBC подчертава 10 основни моменти от новото съвместно споразумение.
1 .29 март 2019 г. ще бъде крайната точка или "определената дата" за правата на гражданите. Това означава, че преговарящите се договориха да запазят сегашните права, прилагани за европейските граждани, но само за тези, които се придвижват към или от Обединеното кралство преди 29 март 2019 г. Тогава Обединеното кралство официално напуска Съюза.
2. Членовете на семейството на гражданин на Обединеното кралство, които живеят в една от останалите 27 държави от ЕС (и обратното), ще имат право да се присъединят към него след март 2019 г. до продължителността на техния живот, но се прилагат условия - включително свързаността да продължава, когато да бъдат свързани, когато искат да се присъединят към експатриата.
3. Административните процедури, свързани с правата на гражданите, ще бъдат прозрачни, гладки и рационални, се казва в документа.
4. Гражданите на ЕС, които са получили права на постоянно пребиваване в Обединеното кралство (и обратното), могат да напуснат за период от пет години, без да загубят такова право.
5. Кралските съдилища и европейските съдилища следва да обменят съдебната практика и да продължат текущия диалог между тях. Това следва да продължи за период от 8 години от датата на напускане на ЕС от страна на Великобритания.
6. Обединеното кралство гарантира също така, че ще избегне "твърдата" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия. Но подробностите няма да бъдат известни, докато преговарящите не приключат преговорите по търговията. Ако не постигнат споразумение за търговия, Великобритания обеща да "поддържа пълно съответствие" с правилата на вътрешния пазар и митническия съюз, които понастоящем са в основата на сътрудничеството между Северна Ирландия и Ирландия.
7. Хора, родени в Северна Ирландия, ще могат да запазят сегашното си право да избират ирландско или британско гражданство или и двете.
8. И двете страни са се договорили за методология за финансовото уреждане - това е разводната сметка, която ще плати Великобритания, за да изпълни оставащите си задължения преди да напусне страната. Говорител на министър-председателя на Великобритания Тереза Май каза, че това може да означава, че Великобритания ще плати общо между £35 млрд. и £39 млрд. (между €40 млрд. и €44,5 млрд.), съобщава Ройтерс.
9. За това ще бъде съставен законопроект и сметката трябва да бъде платена в евро.
10. Преговорите за Брекзит не са приключили. Преговарящите ще преминат към темата за търговията и потенциален преходен период. След това споразумението за оттегляне ще трябва да бъде одобрено от няколко институции преди 29 март 2019 г.

Станете почитател на Класа