Съвместна проверка на всички болници

Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата започват съвместни проверки във всички болници, работещи с публичен ресурс. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той допълни, че има намерение проверките да имат системен подход и би желал това да е признак на прозрачност в работата.
Ще се проверяват договорите на болниците, подчерта Ананиев. Според него се намерят и такива, които ощетяват НЗОК и гражданите. Те ще бъдат за всички болници, по определени процедури и правила, без да се правят "чадъри за този или за онзи", с цел да се открият практиките за източване на НЗОК, обясни здравният министър.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза, че се увеличават сигналите за нерегламентирано отклоняване на средства в здравеопазването и призова за съдействие на всички нива, "защото битката ще бъде жестока".
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че "Икономическа полиция" е извършила проверки от 23 октомври до 16 ноември, като са били проверени 195 държавни и общински болници. Данните сочат, че голяма част от болниците имат по няколко договора с други лечебни заведения, като не всички договори са незаконосъобразни.
Проблемът е в случаите, в които на територията на държавна или общинска болница функционира частна болница, която има идентични лечебни дейности. Когато това е факт, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница, а към частната - случаите, от които могат да се реализират много по-големи приходи. Това не е нов модел, но вече е предмет на съдебно производство, добави главният прокурор. Цацаров беше категоричен, че всички договори ще бъдат проверени и при най-малките индикации за незаконосъобразност ще бъдат изпратени на прокуратурата. По силата на закона ние можем да преследваме само безстопанственост или неизгодни договори, поясни той.

Станете почитател на Класа