Повишиха рейтинга на България

Международните рейтингови агенции Fitch и S&P повишиха дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута, съобщиха късно в петък от Министерството на финансите.
Fitch повиши рейтинга на BBB от BBB-, а S&P Global Ratings - до BBB-/A-3' от BB+/B.
Перспективата и по двата показателя е стабилна, се казва в съобщението на Fitch, като повишеният рейтинг отразява подобрената оценка на страната по отношение на външните финанси. Представянето на България надхвърля средното по стандартите за категорията BBB.
От Fitch посочват, че през 2016 г. България е нетен външен кредитор и се очаква позицията да продължи да се подобрява. Излишъкът по текущата сметка е оценен на 3,4% от БВП средно за периода от 2017 до 2019 г., подкрепен от повишаването на конкурентоспособността и диверсификацията на износа.
Относно засилването на външните буфери, коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 г., които осигуряват адекватно покритие за поддържане на режима на валутен борд.
Продължаващата експанзия на износа и нарастващите спестявания са в основата на повишението на оценката на S&P Global Ratings. Според кредитната агенция силно са намалели рисковете, свързани със значителна и внезапна промяна във финансовите потоци, които идват от чужбина, и в частност преките чуждестранни инвестиции. S&P оценяват публичните финанси като стабилни и защитаващи валутния режим.
Стабилната перспектива отразява подобрените очаквания за растежа на българската икономика, фискалната политика е оценена като консервативна.
Положителни фактори за по-нататъшно повишаване на кредитния рейтинг, според Fitch, са нарастването на потенциала за растеж на икономиката в средносрочен план и ускоряването на нейната конвергенция спрямо нивата на доходите от държавите с по-висок рейтинг. Понижение може да се предприеме, ако има задълбочаване на дефицита по текущата сметка и влошаване на конкурентоспособността. Риск при публичните финанси би било наличието на висок бюджетен дефицит, както и на съществени задължения по държавните предприятия.
Според S&P факторите, които могат да помогнат за повишаването на кредитния рейтинг на България в следващите 2 години, са ускоряване на икономическия растеж, продължаващо намаляване на необслужваните кредити, повишаване на фискалните буфери и присъединяване на лева към ERM II, по-известен като „чакалнята на еврозоната". Негативни действия по рейтинга могат да се предприемат, ако има натиск върху платежния баланс на България, по-ниски очаквания за икономическия растеж или влошаване на публичните финанси.

Станете почитател на Класа