ВАС отмени националната здравна карта

Върховният административен съд окончателно отмени Националната здравна карта, съобщи Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Картата беше въведена от бившия министър Петър Москов, а целта й беше да фиксира броя на болниците в страната. Според Стойчо Кацаров, решението на съда е добра новина за българската здравна система.
"Съдът отменя и обявява за нищожен един нормативен акт, който забраняваше разкриването на нови лечебни заведения и на нови структури в съществуващите лечебни заведения. Практически това е нормативен акт, който забраняваше инвестициите в лечебната дейност в нашата страна. Конкуренцията, пазарът ще определят вече къде да има лечебни заведения. Пациентът със своя избор къде да се лекува ще определя къде да има нови лечебни заведения, къде да се закрият стари, къде да се откриват нови дейности - там, където има нужда, а тази нужда се определя от болните", коментира Кацаров.
Бюджетът на Здравната каса за догодина ще е с 400 милиона лева повече.
Надзорният съвет на касата обсъжда бюджета и параметрите на Рамковия договор, но журналистите се очаква да научат за решенията от назначен говорител.

Станете почитател на Класа