Цветанов: Не е изключено у нас да има чужденци от ИД

Не трябва да изключваме възможността в България да има и чужденци, които са се присъединили към „Ислямска държава” (ИД)

Това каза в предаването „Тази събота” по бТВ Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред по повод ареста у нас на лице, заемало високо ниво в йерархията на терористичната организация.

 

По думите му структурите на сигурността сега трябва да бъдат много по-мобилизирани.

 

„Това, което се изнася и тези периоди, които се маркират, трябва действително да се провери абсолютно всичко какво е правено през всички тези месеци и години”, коментира бившият вътрешен министър. Докладите на Европол сочат, че около 5000 са гражданите на Европейския съюз, които са се присъединили и са се били за „Ислямска държава”, добави той.

 

CECOUSA2.jpg

 

„Няма извадка дали и колко от тях са българи, но преобладаващите са от Германия, Белгия, Холандия. В Западните Балкани са около 800 човека. В такива ситуации не трябва много да се говори. Това, което са свършили като компетентност органите, задържането и самият факт, че на две мерки в съда лицето е задържано с постоянна мярка означава, че има достатъчно годни доказателства, за да се направи необходимото предположение”, каза Цветан Цветанов.

 

 

Във връзка с фалшивите профили във Фейсбук, Цветанов каза, че и той има няколко и е подал сигнал до социалната мрежа за това. На въпроса как предпазва дъщерите си, той отговори, че едната е вече голяма, на 22 години и си е поела живота в ръце, а със средната си говорят и кака й също помага много.

 

 

Държавата трябва да полага максимални усилия и там, където бъдат установени подобни лица, да бъдат изваждани от тази среда, но по-важното е да се стремим, приемайки дадено законодателство, да създаваме по-малки предпоставки за подобни случаи, допълни Цветанов.

Станете почитател на Класа