Мина на първо четене законът за съдебната власт

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на Специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури.
Бонусите ще бъдат давани всяко тримесечие, а размерът им ще е по утвърдени от съответната колегия на ВСС правила за индивидуална оценка на резултатите, но не могат да са повече от шест основни месечни възнаграждения годишно.
С промените командироването на магистрати в системата на прокуратурата и следствените органи ще се прави по изключение за незаети щатни бройки, а окръжните и апелативни прокурори ще могат да използват тази възможност само в районните прокуратури от своя район.
Предложенията бяха внесени от седем депутати от различни политически сили, като сред тях липсват депутати от БСП.
Съюзът на съдиите изпрати остра позиция срещу текстовете още през лятото. Според браншовия съюз законът ще доведе до драстични разлики в заплащането между магистратите.
Евгени Будинов и Иван Вълков положиха клетва като народни представители от ГЕРБ. Вълков влиза на мястото на Диана Йорданова, която беше избрана за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, а Будинов заема мястото на Антон Тодоров, чиято оставка беше приета в сряда.
Депутатите гласуваха да имат извънредно пленарно заседание във вторник, за да гласуват, на второ четене, промените в Гражданския процесуален кодекс.

Станете почитател на Класа