Няма да има постоянно присъствие в Черно море

Не се предвижда и няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това каза пред журналисти в Министерския съвет заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той добави, че всяко учение се обявява предварително и публично.
Заместник-министърът уточни, че по отношение на провеждането на ученията, които са с активни сценарии, се информират правителството и президентството. "В тези учения няма движения на войски никъде на територията на НАТО. Те имат за цел единствено да се отработят въпросите за вземане на военно-политическо решение в Главната квартира в Брюксел и военното командване на НАТО, както и в страните, оторизирани при управление на военнополитически кризи", добави зам.-министър Запрянов.
Атанас Запрянов оповести, че на 27 октомври българска фрегата ще замине за участие в учението "Сий гардиън", което е за борба с тероризма. "Това е реалната военноморска активност по линия на плановете на НАТО, с която предстои ние да допринесем в Егейско море", каза Запрянов.
В отговор на журналистически въпрос Запрянов отговори, че в момента България извършва съвместна мисия по "ер полисинг" заедно с италианските ВВС. По думите му по предложение на италианския началник на отбраната, одобрена от българския началник на отбраната генерал Боцев, тази мисия ще бъде удължена и тя ще продължи активно до 10 ноември, а италианските военновъздушни сили ще се изтеглят от България на 15 ноември. "В българското въздушно пространство въздушният трафик е много по-слаб. Не е толкова натоварено и отработването на военните задачи е много по-лесно и в много по-пълен обем", коментира още Запрянов. Той допълни, че всяка година се извършва планиране за носенето на съвместни "ер полисинг" в България, в Румъния, в другите държави на НАТО.
Заместник-министърът на отбраната каза, че няма усилени мисии по "ер полисинг" заради засилени полети на руски самолети покрай българското въздушно пространство. Запрянов заяви, че самолетите на руските ВВС летят в международното въздушно пространство и спазват международните правила.

Станете почитател на Класа