Когато дипломата не е достатъчна

Искате да работите зад граница? Ако става дума за нискоквалифициран труд, можете веднага да стягате багажа. Но ако целите добра позиция с високо заплащане, ще е добре да докажете, че можете да вършите исканата работа. Единият вариант е да сте завършили университет с диплома с тежест, а другият е да докажете, че вашите знания и умения съотвeтстват и надхвърлят тези на конкурентите ви за работното място.
Вратата за приравняване към международно установени стандарти днес е отворена и през нея може да мине всеки. Международни професионални организации, както и компании – лидери в своята област, предлагат набор от курсове и сертификати, с които човек спокойно може да се нарече специалист и да бъде приеман като такъв навсякъде.
Най-известният пример за това може би е Институтът на наемните финансови анализатори – Chartered Financial Analyst Institute, с превърналата се в нарицателно абревиатура CFA. Това е сертификат, с който човек може да се похвали пред отделите за подбор на кадри в абсолютно всяка инвестиционна компания или банка, и те ще знаят какви умения и знания има кандидатът. Сертификатът позволява да работите като портфолио мениджър, анализатор на финансови инструменти, риск мениджър, както и да правите проучвания на конкретни компании. Цената на курса е 450 долара за записване и още между 650 и 1280 долара за всяко ниво. Ако подходите сериозно и си вземете изпитите и за трите нива от първия път, целият курс ще ви струва 2400 долара. Ако се явявате повторно на някой от изпитите, разходите се увеличават допълнително.
Алтернатива на тези курсове е Асоциацията на техническите анализатори. Известна с английската си абревиатура СМТ (Chartered Market Technicians), организацията е добре позната на пазара, макар името ѝ трудно да намира директен превод на български език. Отличителното при СМТ сертификата е, че той осигурява познания по предвиждане на пазарното поведение и борсовите котировки във време, когато липсват новини с отражение върху фундамента на даден финансов инструмент. Представете си например, че от седмици няма данни за икономическия растеж и безработицата в дадена страна, а централната банка не е правила изявление за лихвената си политика. В този момент единственият инструмент за прогнозиране на съответната валута е именно техническият анализ и владеенето му, макар подценявано от специалистите по фундаментален анализ, е изключително ценен актив. Цената на трите курса и покриването им с изпит варира между 1150 и 1450 долара, отново при условие че вземете всеки изпит от първи път.
Ако сте счетоводител, може би най-добрият „общ знаменател" за доказване на квалификация е този от британския Институт за управленско счетоводство. Тук курсовете са доста повече и не са свързани един с друг, поради което е трудно да се посочи обща цена. Покриването на базовите нива, включително с взимането на изпитите, е достъпно за около 1000 паунда. С надграждането на допълнителни квалификации цената може и да се удвои.
Подобни курсове са налични не само в икономическата сфера. В областта на високите технологии обучения с международно признати сертификати предлагат лидерите от бранша. CISCO Systems например подготвя млади специалисти в областта на изграждането на мрежи, тяхната поддръжка, киберсигурност, програмиране, администрация на сървъри и много други. SAP са създали мрежа от центрове за обучение в почти всички държави по света. Тук уловката е, че обученията са за придобиване на експертиза само за продуктите на компанията. Тяхното разпространение обаче е толкова сериозно, че с диплома от България спокойно може да си намерите работа в държава, където за същите умения годишната заплата е шестцифрена.
Подобни курсове има за почти всяко умение – от управлението на багер до тежководолазната дейност. Едно трябва да е ясно – курсът не гарантира нищо сто процента, защото работодателите оценяват и самочувствието на кандидата да се справи с работата, което е плод на вече извоювани постижения. Нещо друго обаче също е сигурно – ако не сте от водещ университет, липсата на сертификат почти винаги ви гарантира нулев резултат.

Станете почитател на Класа