Намалява дарителството в България

Размерът на дарените средства в България намалява с 11% през 2016 г., показва анализ на Българския дарителски форум. Общата дарена сума от фондации, компании, еднолични търговци и физически лица през 2016 г. е 96 137 349 лева.
Кои са дарителите?
Общността на частните дарители включва следните основни групи: фондации (международни и български), компании, които инвестират в общественополезни инициативи в България, еднолични търговци (ЕТ) и физически лица – индивидуални дарители, които с различни механизми даряват средства в подкрепа на каузи.
И през 2016 г., в продължение на тенденцията от 2015 г., най-голям дарител на финансови средства са фондациите, а на второ място са компаниите. Даренията от индивидуални дарители (физически лица) се нареждат на трето място.
За последните 5 години се наблюдава постоянно плавно увеличение на дарените средства от индивидуалните дарители, докато динамиката при дарените средства от фондациите и компаниите е с ясно изразени пикове, показва статистиката.
Фондация "Америка за България" остава най-големият дарител в България. За м.г. организацията е предоставила 29,9 млн. лева.
Образованието и науката и младите хора и децата са категориите, които привличат най-много средства.

Станете почитател на Класа