6% от българите готови да продадат гласа си

„Класа“

Около 6 на сто от българите са готови да продадат гласа си на предстоящите избори за Европейски и национален парламент. Това сочат данните от изследване на институт „Отворено общество“, представени вчера. „Според същия процент граждани купуването на вот е нормална практика и не би трябвало да се преследва от закона“, посочи Георги Стойчев, изпълнителен директор на "Отворено общество" - София. Според него хората, които са склонни да вземат пари за подкрепата на определена политическа сила, са много повече от ефективните „продавачи на гласове“.
Същевременно всеки пети от анкетираните твърди, че няма мярка, която да може да прекрати тази практика. Същият брой хора биха взели пари, но или ще гласуват по съвест, или няма изобщо да отидат до урните, показва още проучването.
Най-голям процент от запитаните – 65 на сто, са категорични, че няма да вземат пари, за да гласуват за определен кандидат или партия.
Резултатите от проучването са показали, че има относително стабилни и трайни нагласи на хора от определени групи да продават гласа си, каза още Стойчев. Най-ефективното наказание срещу купуването на гласове може да бъде висока парична санкция, смятат 25% процента от анкетираните. Общо 13 на сто са на мнение, че ефективна мярка е лишаването от свобода, а други 13 процента - лишаването от право на глас. Около 10% пък считат, че ефективно наказание може да бъде полагането на общественополезен труд.
В същото време от асоциация „Прозрачност без граници“ обявиха, че са си поставили за цел да проследят доколко финансирането на предизборните кампании отговаря на заложените в закона норми и доколко е прозрачно. Според председателя на организацията Огнян Минчев кампанията, която в момента тече, не удовлетворява изискванията за кампания за Европейски парламент - няма сериозен дебат по европейските проблеми и почти изцяло доминира негативната пропаганда.


Арестуваха лихвар, предлагал пари за глас

Полицията в Лом арестува 35-годишен лихвар от ромския квартал в града по подозрение, че е купувал гласове, съобщиха от областната дирекция в Монтана вчера. В дома на задържания е намерен списък, съдържащ подписи, имена, адреси и ЕГН-та на около 40 жители на квартал „Стадиона“, които е трябвало да гласуват за определена политическа партия. Арестът е по анонимен сигнал от квартала. Същевременно униформените са продължили с издирването на още хора, замесени в търговията с гласове.

Станете почитател на Класа