Съдебната система е най-корумпирана в България

Димитър Драганов

Съдебната система е най-корумпирана в България и това се превръща в най-големият проблем у нас. Данните са от изследването „Световен корупционен барометър“ на асоциация „Прозрачност без граници“, което бе представено вчера в БТА.
Българите дават корупционен рейтинг на магистратите от 4,5 по петобалната система. На второ място в изследването по разпространение на корупцията е секторът на политическите партии със стойност на индекса 4,3. Следва парламентът - с 4,2, и публичната администрация с - 4,1.
По този показател страната ни е единствената от Европейския съюз, която определя съдебната си система за най-корумпираната институция. Средно за страните от ЕС като най-засегнати от корупция се определят политическите партии с индекс 3,7, следвани от парламента, публичната администрация и бизнеса. С възприемането на съдебната власт като най-подкупна България се нарежда в една група до страни като Армения, Камбоджа, Хърватия, Македония, Грузия, Косово, Монголия, Перу, Сенегал и Уганда.
„Изследването се основава на личния опит на гражданите от корупцията“, заяви изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ Диана Ковачева при представянето на данните. Тя обясни, че то е проведено в 69 държави по света в периода октомври 2008 - февруари 2009 година.
Общо 82 на сто от българите не виждат смисъл от подаването на сигнали за корупция, сочат още данните. Най-много от нашенците, участвали в анкетата, са отговорили, че не виждат смисъл от подаването на сигнали.
Около 12 процента от анкетираните съобщават, че се страхуват да сигнализират поради опасност от репресивни мерки спрямо тях. Според проучването най-много от анкетираните български граждани са платили подкуп на полицията - 19 процента. Общо 10% са посочили, че са давали подкуп на длъжностни лица от съдебната система, а 7% са платили подкуп на служители на земеделските служби.
Данните от проучването сочат, че от 2007 г. насам се увеличава скептицизмът на българските граждани относно ефективността на антикорупционните политики на правителството. През 2007 г. 30 на сто от анкетираните са посочили, че тази политика е неефективна, а през тази година техният процент се е увеличил на 36 на сто.
Сред новите сфери, в които се отчита корупционен риск у нас, е частният бизнес. 54% от запитаните смятат, че бизнесът плаща подкуп, за да осигури благоприятни за себе си политически решения и закони.
За пръв път се отчитат корупционните практики в България, които са свързани с разпределението на средства от ЕС за земеделие. Анкетираните смятат, че проблемът със заменките и получаването на земеделски имоти също е свързан с политическа корупция.
Българите обаче не се възприемат като фактор за борба с корупцията. На въпроса: бихте ли платили по-висока цена за продукти на компания, която не плаща подкупи, повече от половината заявяват, че за тях това няма значение.
България и Румъния са най-корумпираните страни - членки на ЕС, показва още допитването до гражданите на двете държави. Те са дали индекс 4 за средното ниво на подкупността сред всички институции. Същевременно северните ни съседи възприемат парламента си като най-корумпираната институция в страната. Една трета от румънците, участвали в социологическото проучване, смятат, че депутатите им са най-подкупни, следвани от политическите партии и съдебната система.

Станете почитател на Класа