Малки голфъри си оспорваха награди на „Света София“ навръх празника

Георги Иванов

Докато повечето деца навръх празника си вилняха по люлки и въртележки из парковете, 51 техни връстници между 7 и 13 години показаха уменията си на голф игрището „Света София“ в Равно поле. Там в тяхна чест се проведе първият голф турнир „Ден на детето“ 2009. Малчуганите въртяха виртуозни за възрастта си удари и в края на деня получиха заслужено медали и подаръци от „Пума“, а най-добрите бяха наградени лично от президента на Българската голф асоциация (БГА) Красимир Гергов, секретаря й доц. д.р Рени Дамянова и мениджъра развитие Алън Рогът.
Спонсори на турнира бяха Aparthotel Lucky Bansko, Cabletel, Bulgarian Golf Tours, Conte of Florence, Proauto, Greenville, Famecards, Puma и Арипроект. Най-престижната награда за победител в турнира на класическото игрище спечели Любомир Костов, който тренира вече четвърта година. При начинаещите купи получиха Слав Велинов, който при удар от 50 метра прати топката само на 45 см от дупката, Стилян Стоилов на чипинг грийна и Цветослава Василева на пътинг грийна. Преди да награди младите надежди на аристократичния спорт,
г-н Гергов им обясни принципите на шотландската игра. „Голфът възпитава у играча честност и джентълменство, което е важно не само в спорта, но и в живота като цяло. Освен това ни учи да сме концентрирани и амбицирани за постигането на целите. На игрището всеки е сам и играе срещу себе си, не толкова срещу противниците си, няма откъде да дойде и помощ. Победата зависи от концентрацията и уменията, не може да се каже, че някой не е имал ден или точно този път му е провървяло. Голфът е 10 процента талант и 90 процента тренировки, затова успяват тези, които са най-добре подготвени“, обясни шефът на голф асоциацията ни.
Събитието бе организирано от Българската голф асоциация и в него участваха малки голфъри от училища в София и Елин Пелин, които от няколко години тренират голф в академията за деца. За всички тях БГА бе осигурила необходимата екипировка. Инициативата се провежда като част от Програмата за развитието на голфа сред децата в България, която включва подготовката на млади таланти. Само за четири години Българската голф асоциация е обучила над 5000 деца от училищата в София и страната на възраст между 6 и 13 години. Всеки млад играч преминава през специално обучение, на което му се разясняват правилата на играта, етичните норми в голфа, екипировката, термините на английски и, разбира се, практическо обучение в часовете по физическо и на голф игрището „Света София“. За запалените играчи са организирани групи, които играят голф през седмицата като свой основен спорт и забавление сред приятна и здравословна среда. През ваканцията децата посещават часове в лятната голф академия в клуба „Света София“, а през това време родителите им могат да се възползват от СПА центъра в комплекса. Транспортът е подсигурен от БГА ежедневно, както и храната за малчуганите.



2000 се обучават в академията в Равно поле


Над 2000 ученици и деца от предучилищна възраст са възпитаници на академията за голф и тренират на игрището „Света София“, призна Полина Гиргинова, експерт голф развитие, която е главният треньор на начинаещите.
Подборът извършва също главно тя, като обикаля из училищата в столицата и Елин Пелин, където подбира хлапета със спортна физика, така както допреди 20 години правеха треньорите по всички видове спорт. Разбира се, вратите на академията са отворени за всички, желаещи да се пробват с клъба и топчето, казва тя. За всички заниманията са безплатни, както и транспортът от Националния стадион „Васил Левски“ до игрището и обратно. Всяка събота и неделя през грийна минават по около 200 деца. „Идеята ни е да направим младежки национален отбор и най-добрите да ходят по турнири дори в чужбина. Ако се даде шанс на едно дете да започне с голфа около 7-годишно и се развие, то в бъдеще от него може да излезе дори професионален състезател“, твърди г-ца Гиргинова.


Летен лагер на игрището в Банско струва 800 лева


Два летни едноседмични лагера в Банско с тренировки на игрището „Пирин голф и кънтри клуб“ организира през ваканцията Bulgarian Golf Tours. Цената за седемте дни е 799 лева, като са предвидени отстъпки за групи. Освен заниманията с аристократичния спорт, малките голфъри ще бъдат настанени в четиризвезден хотел на пълен пансион и ще могат да се ползват безплатно от съоръженията, които той предлага. Разбира се, осигурена е и цялата нужна екипировка.
Седмичната програма дава много възможности за комбиниране на голфа с други спортни или образователни дейности. Засега ученически лагер ще има само в Банско от 5 до 12 юли и от 30 август до 6 септември, но в бъдеще може да бъдат организирани кампове и на други игрища у нас. Специализираният в голф туризъм туроператор предлага почивки и на останалите четири действащи в момента игрища у нас.

Станете почитател на Класа