Джаз легендата Ал Жиро почина на 76

Легендарният джаз певец Ал Жиро е починал в неделя сутринта, броени дни сред като бе приет в болница в Лос Анджелис с тежко изтощение след турне. Мениджърът на звездата, Джо Гордън, обяви в специално изявление до медиите вестта за смъртта на артиста.

 

 

29

 

 

 

Скъпи приятели и колеги, 

Ал Жиро почина тази сутрин около 5:30 ч. сутринта в Лос Анджелис. Той беше в болница, заобиколен от членове на семейството и приятели. 

 

Най-близките му помолиха феновете да не пращат цветя, а ако желаят, да помогнат както намерят за добре на Фондацията за училищна музика „Уисконсин“, чудесна организация, която осигурява музиканти възможности, учители и стипендии за ученици в Милуоки и Уисконсин. 

 

Дори и да не възнамерявате да помогнете, отделете няколко минути за да видите красивото видео в памет на Ал на интернет страницата на фондацията, направено от обществената телевизия на Уисконсин през октомври, когато той бе отличен с награда за цялостен принос.

 

 

 

Роден и отрасъл в Милуоки, с уникалния си вокален стил Ал Жиро се превърна в един от най-великите певци в джаза. Като студент, дипломирал се със степен бакалавър по изкуства и психология, Жиро пее с местна група, наречена The Indigos, преди да се премести в Сан Франциско. Там се среща с друг великан в джаза – Джордж Дюк, и двамата започват да работят заедно.

 

Вдъхновен да се отдаде на музиката изцяло, Жиро се премества на юг в Лос Анджелис. Там е забелязан от търсачи на таланти на Warner Bros., които му осигуряват договор за запис. В Лос Анджелис кариерата му тръгва рязко нагоре след излизането на приетия с възторг от критиците дебютен албум We Got С. През 1977 г. Жиро печели първата от седемте си награди „Грами“ за записания на живо албум Look to the Rainbow.

 

Наречен „многостранния глас“ от „Чикаго Трибюн“, Жиро издаде 16 студийни, множество концертни, както и няколко сборни албума. Като ненадминат изпълнител, той постоянно обикаляше света и запленяваше публиката с магическия си глас.

 

В България изнесе два концерта – през 2007 г. и година по-късно заедно с Джордж Бенсън.

 

Станете почитател на Класа