Синдикатите към МВР: Не гарантираме, че няма да има саботаж на изборите

“Класа“

Не заставаме зад идеята за бойкот на изборите, но не можем да изключим подобни действия. Това каза вчера председателят на полицейския синдикат Иван Павлов. Подобна стъпка би била нарушение на служебните задължения на полицаите, коментира за „Класа“ депутатът от НДСВ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. „Вероятно няма да се стигне до там, но нека политическото ръководство на МВР да проведе нужния диалог, защото по мое наблюдение такъв липсва“, каза още Спасов.
От синдиката обявиха, че на 24 май подготвят поредната си протестна акция. Този път членовете на синдиката ще направят кордон по протежение на магистрала "Хемус" между София и Ябланица. Идеята на синдиката не е да се блокира движението, а да покажат на гражданите, които минават с автомобилите си, че в МВР има служители, които желаят да им дадат сигурност.
Ръководството на полицейския синдикат призова вчера всички политически сили да представят пред служителите на МВР визията си за справяне с проблемите в системата. "Напрежението не тлее, а ескалира, защото социалният диалог е замрял", каза за „Класа“ Иван Павлов, председател на профсъюза. Според него за момента нито ръководството на министерството, нито политическите сили са представили някаква стратегия за подобряване организацията на работа на полицаите. Той подчерта, че призивът на синдиката към партийните ръководства в никакъв случай не бива да се приема като покана да наддават за гласовете на униформените. „Тук става въпрос за спокойствието на гражданите и всякакви пазарлъци са неуместни“, каза Павлов.
Нямам пряко наблюдение за положението на полицаите, но напълно е възможно напрежението при тях да ескалира, защото малко неща са направени за решаването на проблемите им, коментира за „Класа“ Минчо Спасов. Той припомни своята идея от преди няколко месеца за справяне с проблема, като се съкратят излишните структури от МВР. На следващо място той предложи да се затегне вътрешната дисциплина и да се засили ролята на отдел Вътрешна сигурност.
Протестите на полицаите започнаха в началото на тази година с шест основни искания. Промени в Закона за МВР и Наказателния кодекс, да им се разреши синдикална дейност, 50% вдигане на заплатите, повишение с 200% на парите за дрехи, подобряване на материално-техническото обезпечаване и уреждане на условията за полагане на извънреден и нощен труд. Иван Павлов каза, че исканията им по отношение на промените в Закона за МВР са срещнали одобрението на ръководството на министерството, но „някъде по пътя до парламента добрата воля се е изгубила". До края на мандата на това Народно събрание вероятността исканите промени да бъдат факт е минимална. По отношение на Наказателния кодекс исканията за повече гаранции вече са приети. По останалите 4 искания обаче нещата са на точката на замръзване, подчерта Павлов.

Станете почитател на Класа