МТИТС с голямата награда за обществени консултации

За първи път в България бяха връчени годишни награди за проведени по европейските стандарти обществени консултации. На 26 април Асоциацията на юристи за развитие на правото в обществен интерес, съвместно със Сдружение „Журналисти за прозрачно управление" и Професионалното обединение на държавните служители обяви успешното изпълнение на Проект „Повишаване ефективността на обществените консултации чрез активно участие на гражданското общество в процеса на вземане на управленски решения", финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 година. Такъв проект се изпълнява за първи път в България, а седемте пилотни обществени консултации, предвидени по него бяха осъществени изцяло по европейски стандарти. Бяха подбрани обществено значими и остро дискусионни теми, свързани с промени на закони и нормативни актове, Закона за обществените поръчки, новите правила за ТЕЛК и други.
Министерството на информационните технологии и съобщенията получи голямата награда за най-висок стандарт при провеждане на обществени консултации. Наградата бе връчена от главния редактор на списание „Транспортал" и секретар на сдружение „Журналисти за прозрачно управление" Михаил Рангелов. Тя бе прие заместник-министър Антон Гинев, който пожела на екипа, изпълнил проекта да продължи успешно да мотивира гражданското общество да участва в законодателния процес. Отличия получиха и администрациите на двамата вицепремиери – по коалиционна политика и държавна администрация г-жа Румяна Бъчварова и по европейските фондове и икономическата политика, съответно за провеждане на консултация при спазване на най-високи стандарти и за най-много получени и взети предвид предложения по един проект. Министерството на труда и социалната политика получи приз за използване на най-разнообразни начини на консултиране. Община Джебел бе отличена за наличие на собствени стандарти за обществени консултации. Антинаградата за най-непрозрачна администрация отнесе Министерството на културата.
„Имаме повод да празнуваме, защото преди дни бяха приети промените в Закона за нормативните актове, в който обществените консултации и оценката на въздействието на нормативните актове вече стават задължителни, а не пожелателни, както беше досега", каза при представянето на годишния доклад председателят на Научния съвет на Асоциацията на юристи за развитие на правото в обществен интерес д-р Тони Димов. Той и екипът му се надяват връчването на наградите за добри практики при провеждането на обществени консултации да стане традиция.

Станете почитател на Класа