Спасителите от БУЛСАР празнуват 20-годишнина

С международен форум "Ролята и приносът на специализираните морски доброволчески формирования за повишаване ефективността на спасителните акции" отбеляза 20-годишнината от създаването си доброволческата организация за морско хуманитарно спасяване БУЛСАР.

Конференцията се провежда от днес до 8 август в Планетариума на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" с участието на около 60 представители на граждански и държавни структури в областта на корабоплаването и морската безопасност.

Сред участниците са командващият ВМС контраадмирал Митко Петев, изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" кап. Живко Петров, шефът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров" к1р. Боян Медникаров, председателят на Българската асоциация на морските капитани к.д.п. Димитър Димитров, доц. Боби Александров, член на българския екип на остров Ливингстън, Антарктида.

Специални гости на форума са кап. Майкъл Власто - представител на Световния холдинг по морско спасяване и на Международната организация по морско спасяване, който доскоро бе и неин главен изпълнителен директор, и г-жа Виви Шуман - ръководител на международното сътрудничество на Норвежката морска спасителна служба. По решение на УС на БУЛСАР Майкъл Власто бе избран за почетен член на организацията.

За 20-те години от съществуването си единствената морска доброволческа организация у нас е вписала в актива си десетки случаи на спасени хора, потърсили помощ на националния телефон 161, на който денонощно дежурят членове на БУЛСАР. Благодарение на стройната организация и координация със собствениците на рибарски лодки, яхти и други малки плавателни съдове по цялото крайбрежие сигналите за бедстващи в морето се предават за секунди и реакцията е мигновена, за разлика от сравнително тромавата процедура на държавните спасителни служби.

Въпреки това опитите на доброволците за взаимноизгодно сътрудничество с Изпълнителна агенция "Морска администрация", която е националноотговорния регулаторен орган за търсене и спасяване по море, през годините не винаги са успешни.

"Минахме през периоди на остро противопоставяне и разминаване по въпросите на организацията и управлението на морското търсене и спасяване, макар че през 2010 г. по инициатива на тогавашния министър на транспорта Александър Цветков дори осъществихме общо учение с участието на доброволци и държавни спасители", признава председателят на БУЛСАР кап. Никифор Герчев.

Според него БУЛСАР е уникална организация зради ентусиазма и себеотрицанието на членовете си, които при сигнал за бедствие тръгват със собствените си плаващи и авиационни средства, без някой да им осигури застраховки, средства за препитание, без да им се възстановяват разходите за горивата.

"Това е абсурдно състояние. Преди три години категорично заявихме, че повече така не може да продължава и чрез транспортното министерство се обърнахме към министър-председателя с молба за включване БУЛСАР в списъка на НПО с държавно финансиране с цел покриване на неприсъщите разходи. Отговор и до сега нямаме", обясни кап. Герчев.
По думите му, за да се създадат условия на истинско сътрудничество, е необходимо категорично и ясно да се разбере, че при доброволчеството е безвъзмезден само трудът

Станете почитател на Класа