EVN: Все още има проблеми с тока в части от Югоизточна България

Ситуацията с електрозахранването в част от Югоизточна България остава аварийна, информират от EVN. Предизвикателство за възстановяване на електрозахранването в много райони остават авариралите 10 подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и аварии по 110-киловолтова мрежа, обслужвана от ЕСО. EVN България оказва съдействие на системния оператор за възстановяване на схемите и в тези райони.
Към 18:00 часа остава аварийна ситуация с електрозахранването предимно в областите Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив и Хасково. Тези области, в някои от които за днес важи червен код и беше обявено бедствено положение, са най-тежко засегнати от продължаващия обилен снеговалеж, придружен на места с бурен вятър. Затворените пътища в някои райони възпрепятстват допълнително достъпа на аварийните екипи.

Към настоящия момент все още изключени остават общо 10 подстанции на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в Югоизточна България. Диспечерските центрове на EVN България и екипите на място оказват необходимото съдействие на ЕСО. Общо 3 от подстанциите са в област Кърджали, 4 в област Смолян, 1 в област Пловдив и 2 в област Пазарджик.

EVN България продължава дейностите по отстраняване на тежките повреди по мрежата, която обслужва дружеството. На много места са налични скъсани електропроводи вследствие на паднали дървета, общо 58 счупени железорешетъчни и железобетонни стълба. Екипите на дружеството са оборудвани с необходимата техника и резервни материали.

Над 150 екипа на EVN България са мобилизирани в дейностите по възстановяване на схемите, включително и в труднодостъпни планински райони. В резултат на предприетите мерки по-рано през деня беше възстановено електрозахранването за Смолян, Пампорово, Широка лъка, Велинград, Момчилград и други населени места.

С цел по-добра координация на възстановителните дейности в EVN България продължава своята дейност и Кризисен щаб, който е в контакт с местните и централни власти. Дружеството е в повишена готовност и поради продължаващия към момента обилен снеговалеж.

Станете почитател на Класа