Дългове ще се плащат само след доказване в съда

Общински дружества като „Топлофикация", енергийни компании и банки вече няма да могат да ни осъдят за дългове, без да сме разбрали за това. Според промени в Гражданския-процесуален кодекс, които се очаква да влязат в правната комисия още тази седмица, монополистите вече ще трябва да докажат в съда вземанията си и чак след това да могат да си извадят изпълнителен лист срещу длъжника, съобщава „Преса".

Проектът е внесен от депутати от „Патриотичен фронт", но при предварителните консултации партиите от управляващата коалиция обещали да го подкрепят.

Поправката ще стане само с отмяна на три точки от един член на ГПК, който даваше специални права на монополистите да предявяват претенции за дългове по съкратена процедура и на база извлечения от счетоводни книги.

„Оказва се, че когато се влезе в съдебна зала, често монополните дружества не могат да докажат своите вземания, нито начина, по който са формирани", обяснява Димитър Байрактаров, един от вносителите на поправката. Според него така ще се постигне още един ефект. Гражданите няма да бъдат принудени да плащат за начислени вземания за седем-осем години назад, защото в съда ще могат да докажат давностен срок.

„Имаме предварителна подкрепа от партиите в коалицията", заяви Искрен Веселинов от ПФ. Шефът на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов обяснява, че имат воля за промяна. „При всички положения ще мислим много консенсусно, защото си даваме сметка до какви процесуални последици води това и доколко утежнява процеса и правата на длъжниците", каза той. Но се презастрахова, че ще подходят много внимателно към текстовете. Петър Славов от Реформаторския блок също е категоричен, че има обща воля „съществуващите проблеми по изпълнението и тормоза над гражданите да бъдат решени".

Патриотичният фронт заедно с колегите от коалицията се готвят за промени в закона за частните съдебни изпълнители. „При всички положения е необходимо да има съществен ремонт, но няма да отменяме целия закон за частните съдебни изпълнители", казва шефът на правната комисия в НС.

Станете почитател на Класа