Поне още година хаос около ремонтите на градушковите коли

Ремонтите на десетките хиляди автомобили, които бяха потрошени от градушката в София в началото на юли, ще продължат поне още година. Това обясни пред „Монитор" зам.-председателят на Съюза на автосервизите Динко Хулка.
Той сигнализира, че вече от бранша изпитват сериозни затруднения с отстраняването на щетите, тъй като напливът бил много голям, а някои застрахователи невинаги погасявали в пълен размер отстранените повреди.
„За ремонта на една кола са нужни между три и четири седмици и около 2 хил. лева. По наши данни само застрахованите коли, които са пострадали в София, са над 80 хил. Това са прекалено много коли, за да смогнем", обясни Хулка.
Заради нуждата от свежи пари в автосервизите ремонтират приоритетно колите без застраховки, защото собствениците им плащат веднага, а не се чака плащането от застрахователите. От компаниите обаче обещали всички преводи да стават на време, за да не се забавя работата.
„Всеки клиент, който си заплаща на каса, е добре дошъл. Когато се заплаща от клиента тази услуга, той минава на най-бързата писта. Издаваме му документ и влагаме парите, за да закупим части на застрахованите автомобили", каза още Хулка.
Майсторите също негодували, тъй като се скъсвали от работа, а не получавали допълнително пари за нея, а имало случаи и когато възнагражденията им се бавели. Оправданията за това били, че плащанията към сервизите също се бавят.

Станете почитател на Класа