Президентът зарязва в Плевен

В края на 19-и век в Плевен се открива първото у нас Земеделско училище и се създава първата винарска изба в страната. Единственият у нас Институт по лозарство и винарство е на повече от 110 години и в него се съхранява най-богатият на Балканите генофонд с близо 2000 сорта български лози. На Празника на лозаря в Плевен гост днес ще бъде президентът Росен Плевнелиев.

Празникът за първи път ще отбележат заедно днешните специалисти от единствения у нас Институт по лозарство и винарство и бъдещите лозари и винопроизводители от специализираната професионална гимназия. Гордостта на научните работници през последните години са създадените нови сортове и утвърдените вече технологии за утойчивост на ниски температури на лозята и предпазването им от болести. За своята 125-ата годишнина Училището по лозарство и винарство е подготвило повече от 12 000 кадри. За директорката на училището Бисерка Илиева от голямо значение е добрата база.

Учебната изба е единствена в България. Произвеждаме в нея вино. Фактически практическата работа на учениците се осигурява главно чрез избата, каза Илиева, цитирана от БНР.

Президентът Росен Плевнелиев ще разгледа експерименталната база на Института по лозарство и винарство и ще разговаря с неговия директор. По-късно ще се включи в училищния ритуал по избор на цар на лозята и зарязване на лозовите масиви. В програмата на държавния глава е предвидена среща с кмета на Плевен и неговия екип.

Станете почитател на Класа