Мрачна цифра: 202 милиона безработни

Тази цифра е сама по себе си внушителна. Но истинските ѝ мащаби се открояват едва в сравнителен план: 202 милиона безработни - или толкова, колкото е населението на Бразилия, най-голямата държава в Южна Америка. И още едно сравнение: към групата на безработните миналата година са се присъединили нови пет милиона души - или толкова, колкото живеят в Берлин и Хамбург, най-големите градове в Германия.
Но това не е всичко: прогнозите на Международната организация на труда (МОТ) сочат, че след пет години безработните по света ще са вече 218 милиона души. Едно от обясненията за тази възходяща тенденция е демографското развитие: щом населението на земята се увеличава, ще се увеличи и абсолютният брой на безработните.
Експертите от МОТ са регистрирали едно много тревожно явление: макар икономиките на редица държави отново да се намират в подем след кризата, на пазара на труда не се наблюдава благоприятно развитие, казва Екехард Ернст, един от авторите на проучването, наречено "Global Emplоyment Trends".
Съгласно статистиката, средното ниво на безработицата по света е 6 на сто, което не е много на фона на 17 или 20 процента в кризисни държави като Испания и Гърция. Но това впечатление е измамно, предупреждава Екехард Ернст: "Средната безработица може и да е "само" 6 процента, но трябва да се има предвид, че в много от развиващите се страни в Африка, Латинска Америка и Азия има огромен брой хора, които не могат да си позволят "лукса" да бъдат безработни, тъй като там липсват системи за социална сигурност, което от своя страна принуждава хората да работят срещу мизерно заплащане".
В Югоизточна Азия безработицата е само четири процента, но заради големия брой население регионът е отговорен за 45 процента от всички "нови" безработни. В Северна Африка безработицата възлиза на над 12 процента, а държавите в Европа и Северна Америка заемат средни позиции - безработицата там е 8 на сто. Само че в тези страни рискът да останеш без работа е особено висок, предупреждават от МОТ.

Докладът на организацията обръща специално внимание на положителното развитие в някои латиноамерикански държави. Макар безработицата в региона да си остава непроменена спрямо предходната година - средно 6,5 процента, в държави като Аржентина и Бразилия се наблюдава голям напредък в сферата на социалната сигурност. Говорителят на Германо-бразилската промишлено-търговска камара Екарт Михаел Пол казва в тази връзка следното: "За десет години минималната работна заплата в Бразилия нарасна от 50 на 350 долара. Освен това правителството подпомага финансово всички онези трудещи си, които не успяват да достигнат нивото на минималното заплащане. А най-бедните получават специални добавки, за да могат да изпращат децата си на училище. Междувременно 97 процента от децата и младежите в Бразилия получават училищно образование".
В много други региони по света нещата изглеждат по коренно различен начин, а особено засегнати са младите хора на възраст между 15 и 24 години: от доклада на МОТ става ясно, че 74,5 милиона млади хора по света са без работа.

"Това поколение е ощетено, то е в много по-неизгодни позиции от предишните поколения", казва Екехард Ернст. Експертът изтъква и последиците за обществата, в които живеят тези млади хора без работа: те се ползват от системите за социални помощи, без да са внесли в тях нищо. А това ще се превърне в бреме и за следващите поколения, прогнозира Ернст.
DW.DE

Станете почитател на Класа