Грипна епидемия - операциите спират, училищата не затварят

От днес и в София е обявена грипна епидемия. От Столичната регионална здравна инспекция констатират увеличаване на броя на болните от остри респираторни заболявания.
Според данни от 19 януари те са 189 на 10 хиляди. При 35 процента от болните е доказан грипен вирус, съобщават от регионалната здравна инспекция и допълват, че най-засегнати са децата до 14 години.
От днес детските и женските консултации се прекратяват, спират се и профилактичните прегледи и плановите операции.
Ваканция за учениците обаче няма да има. Засега няма да бъдат затваряни и детски градини и ясли в столицата. Причината е, че по данни на директорите на учебните заведения болните деца в класовете не са достигнали изискуемите 30%.При всички случаи, ако има грипна ваканция, тя няма да е повече от 3-4 дни, допълниха от образователното ведомство.
Според последните данни от 13 януари т.г. повалените на легло в столицата вече са 189 на десет хиляди души от населението. А през периода 6-12 януари те са били по-малко - 177 болни на всеки десет хиляди. Най-засегнати са децата до 14 години, изброиха от Столичната регионална здравна инспекция.
Продължава да расте броят на заболелите в Ямбол, Стара Загора, Монтана, Русе и Благоевград, отчитат от здравното министерство. В тези райони случаите вече достигат средно около 250 на 10 хиляди души.
През изминалата седмица в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания са изследвани 152 проби на пациенти. При 46 от тях е доказан грипният вирус АH1N1, по-познат като свински, а при 14 - АH3N2 или "Виктория".

 

Станете почитател на Класа