Проверки до дупка за 15 общински фирми

Финансови проверки до дупка в 15 общински фирми и администрации е разпоредила столичната кметица Йорданка Фандъкова през тази година. Тя представи отчет за извършените проверки на звената за вътрешен контрол и одит на „Московска” 33 за изминалата 2013 г., съобщава "Монитор". Освен планираните одити за годината ревизорите ще проверяват всеки постъпил сигнал за нередности и далавери. „През миналата година звената за вътрешен контрол и одит са извършили общо 30 проверки, като 6 от тях са изпратени в прокуратурата, обясни вчера Фандъкова.

В момента ревизори нищят „Топлофикация”, столичния електротранспорт, столичния автотранспорт, район Слатина, „Чистота Искър” и Първа АГ болница „Света София”. По думите на Фандъкова планирано ще се проверят и общинските фирми „Метрополитен”, „Пазари Север” и „Пазари Възраждане”. До края на годината ще се ревизират и още 9 общински дирекции, 3 поликлиники и Столичният общински приватизационен фонд. Одити на различни дейности ще има и в 13 районни администрации.

Тече и усилена проверка и на цялостната дейност на район „Витоша” от 2002 година, чийто кмет Стойко Дуков бе отстранен от длъжност заради нередности. 

През миналата година заради далавери Фандъкова уволни шефа на общинската фирма „Чистота Искър” Павел Граматиков. Сред установените нарушения за милиони беше и това, че Граматиков е сключвал договор със себе си. Той е подписал контракт за доставка на инертни материали с фирма „МДЗ-Балша”, в която има акции и участва в съвета на директорите. Ревизорите са констатирали сериозни нарушения при провеждането на обществени поръчки. Години наред в дружеството масово не са изпълнявани процедури по Закона за обществените поръчки.

В работата на „Чистота Искър” за 2011 и 2012 г. са проведени процедурите по ЗОП за доставка на гориво, но за останалите доставки на материали и техника не са изпълнени процедурите. Граматиков не е обявявал обществени поръчки за резервни части, гуми и ремонт на автомобилите, които извозват боклуците. Освен това той е наемал и ангажирал фирми подизпълнители, което по закон „Чистота Искър” няма право да провежда.

Станете почитател на Класа