Спряха проекта за трамвай до "Дървеница"

Министерството на инвестиционното проектиране върна на Столичната община проекта на Подробен устройствен план за ново трамвайно трасе до „Дървеница”. Причината е, че местната управа не е приложила доказателства за категорията на строежа и прогнозната му стойност. Министърът отказва да го разгледа, защото според поправките в Закона за устройството на територията проектите на общините, които трябва да одобрени от него, задължително трябва да надхвърлят 10 млн. лева.

Така проектът, срещу който имаше редица протести, отново се озова в общината. „Планът за трасето ще се разгледа отново в Столичния общински съвет и след като се гласува, може да се пристъпи към конкурс за избор на изпълнител на трасето”, обясни вчера главният архитект на София Петър Диков. Той не изключи възможността процедурата да се обжалва.

Новото трамвайно трасе тръгва от Семинарията при кръстовището между ул. „Стоян Михайловски” и Алея „Яворов”. Продължава през Ловния парк към гара “Пионер”. Излиза на плажа на „Дианабад” и завива наляво по бул. „Г. М. Димитров” и тръгва по старото трасе на трамвай номер 2 към „Дървеница”.

Участъкът до Студентския град ще има връзка с метростанцията от първия лъч на бул. „Г. М. Димитров”. Така времето за пътуване ще се съкрати. Само с трамвай до центъра ще се стига за 15-20 минути, а ако се комбинира с метро, за по-малко от 15. По трасето, което е дълго 8800 м, ще има общо 17 спирки в двете посоки. Ремонтът на участъка ще струва 20 млн. лв. без ДДС.

Станете почитател на Класа