От къде се появи Петното и той ли е тарторът на наказателните бригади по жълтите павета?

Обвиненият в заплаха за убийство на репортерка на БТВ Бисер Миланов „Петното", който само преди месеци беше привилегирован събеседник на премиера Орешарски, има дълга крими биография. Контактите му в средите от подземния свят не са за подценяване, макар допреди по-малко от година никой почти не бе чувал за него.

В едно от интервютата си „Петното" твърди, че през 90-те години е притежавал частна охранителна фирма „Скорпион-13", като дейността й била съсредоточена да не допусне нахлуване на външни за региона групировки и да осигури сигурност на клиентите си.

Истината обаче е друга. Бисер Миланов никога не е бил собственик на подобна фирма според търговските регистри. От Държавен вестник става ясно, че собственика на фирмата е Пламен Николов Димитров, който между впрочем е слабо познат в родния им град Русе.

Бисер Миланов е заловен за извършена кражба, но се разминава с условна присъда. Това се случва през далечната 1986 година. Година по-късно Петното е заловен за кражба на МПС и и получава 6 месеца ефективна присъда. През 1988 бяга от затвора и получава трета присъда - 4 години и три месеца лишаване от свобода.

Така новоизлюпеният „политик" е вече рецидивист, едва навършил 20 години. През 2004 г. е осъден отново, този път за оказана съпротива на орган на власт. Получава 2 години зад решетките. Нова двегодишна присъда следва за нанасяне на тежка телесна повреда през 2007 г.

През 2010 г. е осъден на 6 месеца пробация за управление на МПС след употреба на алкохол.

... и Чикагото

Главен ортак на „Петното" е доказаният трафикант на дрога Венцислав Ангелов – Чикагото. Неговият син Йордан Бонев е лидерът на Сдружение Национално движение „Свобода", регистрирано през април 2013 г.

Чикагото, също като своя ортак Бисер Миланов, е дългогодишен рецидивист, но от доста по-голям калибър. Бивш милиционер през 80-те години, чиито издевателства в Дулово от времето на „Възродителния процес" още се помнят от местните мюсюлмани.

С идването на промените малката милиционерска заплата и новооткритите възможности убеждават Венцислав Ангелов да напусне системата. Първоначално се захваща с контрабанда на цигари, в последствие с горива а накрая – с дрога, вероятно възползвайки се от контактите със свои роднини живеещи в Чикаго.

Ангелов се проявява в България с четири присъди - за хулиганство през далечната 1997, за контрабанда в особено големи размери през 2003г. и за данъчни престъпления през 2005г. и 2006г.

Бизнесът му с данъчни престъпления изглежда още функционира, защото според данни от регионалната преса дължи над 300 000 лв. на фиска.

През 2008 г. той и племенникът му Анатоли Дамянов са арестувани в Кипър с 482 грама хероин. След 4 години в предварителния арест получават петгодишна присъда. Чикагото се връща в България през 2011 г., но явно не губи време и продължава с трафика на наркотици, като дори вдига мизата.

На 21 август 2011 след няколкомесечна международна операция на испанското международно летище „Барахас" е задържан българина П.А., 45-годишен, пренасящ в куфарите си 5,4 кг кока.

При последвалите арести част от закопчаните са и боса на бандата Венци Чикагото и племенникът му Анатоли Дамянов, 27 годишен. Образувано е досъдебно производство срещу организирана престъпна група за разпространение на наркотици, но двамата са освободени под гаранция докато тече производството, което не е приключило и до днес.

От 17 години бившият милиционер и в последствие катаджия е в частния бизнес и върти фирмата "Кувейт бългериън интернешънъл" с четирима кувейтски партньори, за които няма данни за извършване на престъпна дейност, поне на територията на България, но няма данни и за извършване на ефективна дейност.

Петното, по-известният от двамата новоизлюпени „политици" и съратник в ПП „Свобода" със сина на Чикагото, има също дълго криминално минало, но на далеч по-ниско ниво в йерархията, което навежда на мисълта, че не той е главната движеща сила в тази „политическа" групировка. Още повече, че синът на Венци Ангелов като лидер на новоучреденото движение е този, който го представлява пред всички институции.

Макар и най-известен заради агресивните си прояви и активното си присъствие в пресата е малко вероятно именно Бисер Миланов-Петното да е основната движеща фигура в движението „Свобода". То изглежда много повече като фамилен проект на Венци-Чикагото и Йордан Бонев.

И все пак едно не е ясно – кой всъщност стои зад този проект, защото първоначалните съмнения, а и последвалото поведение на „активистите" на „Свобода" говорят ясно, че шпицкомандите им играят роля, от която ползи извличат съвсем други фактори зад сцената.

 

Станете почитател на Класа