Цар Кировото войнство

Подателят твърди, че тефтерът принадлежи на производителя на фалшив алкохол Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Документът отлежавал в МВР от години и по него не се работело - твърди още източникът.

Capture_2014-01-21_a_17.45.30

Тефтерчето съдържа много имена, срещу които са вписани конкретни суми и дати, всичките от 2009 г. Успяхме да идентифицираме някои от "спешните контакти", които според записките трябва да бъдат потърсени при евентуални митнически проверки.

Димитър Влахов (Митко Влахов) - бивш шеф на БОП - Пловдив. През септември 2013 е назначен за шеф на ДАНС - Пловдив, което означава, че е минал теста за лоялност след разформироването на ГДБОП и преливането на служителите му в ДАНС. 

Антон Спасов (Тони Спасов) - ст. инспектор, началник на група в сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в Пловдив. Награден от Цветан Цветанов през 2011 г. с "Почетен медал на МВР" 

Диана Димитрова Стоянова - служител в Митница Пловдив

Най-важните предполагаеми контакти на Цар Киро ползват хондураски номера. Записано е, че от тях трябва да се известява на началника на цеха за предстоящи митнически проверки:

Татяна Атанасова Лачева (Татяна Л.), родена 1963 г. - служител в Митница Пловдив, важен контакт, който има хондураски номер, многократно е отбелязано, че е получавала различни суми в брой.

Борис Лачев (Борето Лачев), роден 1966 г. - втори съпруг на Татяна Лачева. От други страници в тефтерчето става ясно, че той осигурявал бандероли (с холограма за 8 ст. броя и без холограма за 4 ст. броя). Борис Лачев има фирма за канцеларски материали - ТЕКОМЕРС ЕООД. Лачеви имат дълъг списък с имоти, сред които и вила в с. Марково, също спомената в тефтерчето.

Димо Иванов Боев (Димо Боев) - митничар в Митница Пловдив. Има два хондураски номера. Многократно е отбелязано, че е получавал суми.

Биволъ провери хондураските номера от тефтера. Номерът на Димо Боев вече не е активен, а този на Татяна Лачева даваше свободно. Номерът на нейния съпруг Борис Лачев даваше заето.

Потърсени за коментар от сайта "Икономика" Боев и Влахов са отрекли, че се познават с Кирил Рашков. Другите номера от списъка не отговарят.

В тефтера фигурират още суми дадени за изборната кампания на БСП през 2009 г., както и записки за среща с ГЕРБ. Самият Цар Киро преди време се похвали в медиите, че е "помагал" на различни партии, а въпросите защо толкова години неговият незаконен бизнес се е развивал безнаказано увиснаха и бяха забравени.

Занятията на вписаните в тефтера лица напълно потвърждават хипотезите за тотален властови чадър над скандалния пловдивски предприемач. Автентичността на тези страници все още не е потвърдена или отхвърлена от МВР. Но ако това е фалшификат, в което искрено се съмняваме, то той е наистина виртуозен. За изготвянето му е впрегнат значителен информационен ресурс, неоправдано скъп с оглед на постижимия директен ефект - компрометирането и смяната на няколко местни чиновници и дребни партийни кадри.

Всички налични към момента страници от предполагаемия тефтер на Цар Киро можете да видите в сайта Offnews.

Станете почитател на Класа