Плащаме най-много за здраве в ЕС

Българските пациенти дават най-много лични средства за здраве в сравнение с другите граждани на ЕС. Това сочат данните от проучване на Световната здравна организация (СЗО) за 2009 г., оповестени вчера от д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Според данните на СЗО другите европейци плащат средно 25% от цената на медицинските услуги с лични средства, а останалото се покрива с публични пари. През 2009 г. българите са давали от джоба си около 50% от цената на услугите.
Българите са и най-недоволни от здравната си система в ЕС. Най-удовлетворени от здравеопазването си са холандците, а преди нас се нареждат страни като Албания, Румъния и Хърватска.
По този повод неправителствени пациентски организации отново настояха парламентът да приеме закон, който ясно да регламентира правата на пациентите. Депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков, който е и член на комисията по здравеопазване, припомни, че в парламента залежават няколко проектозакона за правата на пациентите. До дни Федерация "Български пациентски форум" също ще внесе в парламента свой законопроект за защита правата на пациента, съобщи председателят на организацията Теодора Захариева.


Искат фонд за обезщетение на пациенти

Да бъде създаден фонд за обезщетение на хората, пострадали от лекарски грешки, поискаха вчера от Българската асоциация за защита на пациентите. Според шефа на асоциацията Пламен Таушанов всяка година у нас стават около 1000 лекарски грешки, а една такава структура би облекчила пациентите, когато това е необходимо. Таушанов каза, че фондът би могъл да се финансира по два начина. Първият е от по-високите застраховки „Професионална отговорност" на лекари и специалисти, а вторият – от държавата. Според Таушанов нямало да е проблем да се намерят 10-15 млн. лева за функционирането на такъв фонд.


Подписват споразумение за лекарските грешки

Прокуратурата и Изпълнителната агенция "Медицински одит" ще подпишат споразумение, според което прокуратурата ще изпраща сигналите за лекарски грешки в медицинския одит, съобщи вчера заместник главният прокурор Галина Тонева пред БНР.
По този начин проверката ще се извършва от лекари, а не от МВР.
Високорисковият характер на медицинската професия налага въвеждането в Наказателния кодекс на понятието "оправдан медицински риск", каза още Галина Тонева.
Това е гаранция, че няма да има ненужно образуване на наказателни дела срещу лекари при оправдани медицински инциденти, смята Тонева.

Станете почитател на Класа