ВМРО срещу липсата на икономически действия и "проекта Първанов"

София /КРОСС/ Националният изпълнителен комитет на ВМРО излезе с принципна декларация по повод актуалната политическа обстановка в страната. Декларацията критикува отказа на управляващите да предприемат реални реформи и призовава президентът да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което да бъдат заложени ясни стъпки за икономическо действие.

В декларацията на ВМРО се казва:

"ВМРО предлага на президента Георги Първанов вместо да се занимава с непривично за длъжността му партийно строителство, да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което да бъде приет ясен план и отговорности за икономическото развитие на страната ни в следващите години. Пред България се очертава бюджетна криза, свързана както с опасността от неизпълнение на бюджета за настоящата година, така и с продължаващата агония около мъртвородения бюджет за 2011 г. В същото време държавата ни на практика не съкращава разходи и реформите постоянно се отлагат, въпреки всички пропагандни тези на управляващите. Това е реална заплаха за сигурността на страната ни в условията на кризисна ситуация в икономиката.
На този фон вече втора седмица в началото на зимния период българското общество е занимавано с второстепенни въпроси на прага на тежка икономическа ситуация, в която все повече се усеща социалното напрежение и политическата дестабилизация. Управлението на ГЕРБ става все по-неубедително, а от друга страна продължава предъвкването на изхабени политически фигури в т. нар. "президентски проект". "Проект", който обслужва идеята за лично политическо спасение на своя "плеймейкър" и на практика цели да реанимира тройната коалиция. През това време хора със съмнителна репутация представят себе си като обществена съвест и от обвиняеми се превръщат в обвинители. Все по-съмнителна става и репутацията на онези, които в медиите се представяха като морални стожери. България действително се нуждае от алтернатива. Но и наличните варианти, и т.нар. "нов" вариант, изглеждат несъстоятелни.
На България сега е нужен ясен план, по-малко говорене и решително политическо действие. ВМРО може да помогне за намиране на алтернатива в българското общество. Най-важното сега е управляващите да проявят готовност да се разделят с част от рейтинга си в името на прагматични и дългосрочни политики на реформа. Никакво отлагане повече не е приемливо.
Час по-скоро трябва да се върнем в икономическия разговор, който в момента е заменен с политикански спекулации. Час по-скоро трябва ясно да се приеме адекватна демографска стратегия, по която да започне работа срещу катастрофалното застаряване на българите, което обрича икономиката и социалната ни система на издъхване в много близка перспектива. Час по-скоро трябва да се води разговор по същество, а не по процедура".

/КП/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа