Сергей Игнатов: Разговори за пари се водят

София /КРОСС/ Положението не е чак толкова драматично, защото в централния бюджет винаги има инструмент за намеса. Винаги, когато се искат пари има отпор, но разговори се водят. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов пред журналисти в отговор на въпрос как ще коментирате резултатите от срещата с ректорите, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Игнатов повтори, че тази година например са осигурили  стипендиите и това все пак е някаква крачка напред. Имаме желание да се помогне, никой не иска разрушена система, защото нашите деца живеят и учат тук, каза още Сергей Игнатов.

На срещата освен Бюджет 2011 за висшите училища бяха дискутирани промени в Закона за висшето образование в два основни аспекта - управление и изискване за работеща система с цел поддържане на качеството. За първи път от началото на прехода държавата не обезпечава висшите учебни заведения, необходимите средства за обучение на 15 835 студенти, което е в нарушение на Закона за висшето образование. Така висшите учебни заведения са ощетени с около 24 милиона лева.

Съветът на ректорите прие декларация, в която изразява готовност за организиране на протестни действия в интерес на българското общество в областта на образованието и науката. Декларацията подкрепя становището на Синдикалната организация "Висше образование и наука" /ВОН/  към КНСБ, в която се посочват четири основни искания: да се осигурят 24 млн.лв. за издръжката на приетите студенти, да се осигурят 18 млн. лв. за увеличение на коефициентите за издръжка на студенти в инженерните, аграрните направления и ветеринарната медицина, да се осигурят 17 млн. лв. за научна дейност, съгласно Закона за висше образование и да се осигурят средствата за реално изплащане на стипендиите на докторантите. Така пълните искания на университетите за финансиране са в размер на 59 млн. лв.

Информационна агенция КРОСС припомня, че по-рано проф. Иван Илчев, ректор на СУ "Св. СВ. Климент Охридски", заяви, че това заседание е трябвало да се състои още на 19 август. Ситуацията не е плод само на това правителство. Нещата са бомба със закъснител, кризата се дължи на факта, че няма политика в областта на висшето образование и науката. Академичният съвет на Софийския университет изразява тревога от предложения бюджет, заяви проф. Илчев. Вървим надолу. Има фейсбук акция на студенти, които се готвят за самостоятелен протест и ректорите трябва да подкрепят студентите си, призова проф. Илчев.

Станислав Семерджиев, ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство, каза, че ако бюджета остане на ниво 2010 година ще бъдат закрити висшите училища по изкуствата.

Председателката на фонд КНСБ доц. д-р Лиляна Вълчева заяви, че политика в областта на висшето образование и науката няма. ВОН - КНСБ не подкрепя бюджета за 2011 година в частта висше образование и наука, защото той не отразява реално нуждите на висшите учебни заведения. От КНСБ приемат този проект в този му вид. Тя заяви още, че да функционират висшите училища е необходимо да бъдат осигурени допълнителни средства както следва: За издръжка на студентите 24 милиона лева, за увеличаване на коефициентите в инженерните и аграрните направления 18 милиона лева, за научна дейност 17 милиона лева.

Сергей Игнатов: Студентите ще получат стипендии в размер на 4,6 милиона лева

/ЮМ/


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа