Ден на отворените врати в библиотека "Химия"

София /КРОСС/ Университетска библиотека "Св. Климент Охридски", Филиална библиотека "Химия", съвместно с Химически факултет, организират "Ден на отворените врати в библиотека "Химия" на 1 октомври /петък/ 2010 година .  Библиотеката към Химическия факултет е част от структурата на Университетската библиотека при СУ "Св. Климент Охридски" и е нейният четвърти по големина филиал. Създадена през 1948 г., тя се основава на сбирки, поддържани от преподавателите по различните дисциплини. Особена заслуга за разрастването на тази специализирана колекция има акад. Димитър Иванов. В по-ново време голям принос за успешното развитие на библиотеката имат проф. Мариета Хаимова и проф. Александър Добрев, като дългогодишни председатели на Библиотечния съвет на Химическия факултет. Днес ръководството на Факултета и преподавателския състав продължават традицията по отношение на грижата за опазване на библиотечния фонд и подкрепят всички инициативи, свързани с модернизацията на дейността й.
Библиотеката е разположена на площ от 500 m2 на два етажа и е разделена на няколко сектора: студентска читалня с Интернет, справочна читалня, 10 читални за периодични издания, помещение за каталози и справочни картотеки, 2 книгохранилища и заемна служба.

Годишно библиотеката обслужва около 10 000 студенти, преподаватели, учени и потребители от цялата страна.

В момента библиотеката разполага с достъп до онлайн базите данни SCOPUS, Science Direct, ISI Web of Knowledge, ProQuest, ACS Journals, JSTOR, Ebsco, поддържа е-архив на дипломните работи, защитени в Химическия факултет и текущо издава бюлетин, в който е поместена информация за нови книги и списания, достъпи до бази данни и актуални новини.

 Организаторите канят всички заинтересовани първокурсници да посетят и да се запознаят с информационните ресурси на Библиотеката.

/РА/

 


Източник: Информационна агенция КРОСС

Станете почитател на Класа