Упражнения върху кризата

Съкращаване на бюджетните разходи и бързо разплащане на държавата с фирмите са два от механизмите за събуждане на икономиката ни, казаха вчера от Синята коалиция и връчиха пакет от мерки за излизане от кризата на управляващите от ГЕРБ. С ясния подтекст – вие не може да се справите, затова ще ви помогнем ние. Няма лошо в това партиите да дават идеи. А още по-хубаво е те да са изпълними.
В случая обаче се получава следното. Сините искат съкращение на администрацията, а ГЕРБ вече обяви, че го прави. Десните поискаха да се съкратят сроковете за издаване на разрешителни за бизнес, а това вече е записано в програмата за реформи на ГЕРБ. Даже има и срокове – до края на тази година.
Колкото до спирането на големите инвестиции (конкретно за строежа на АЕЦ „Белене“), за което настояват от ДСБ, въпросът е изцяло в полето на геополитиката.
В сблъсъка на идеи се ражда истината, но когато такъв сблъсък няма, а има просто припокриване, спокойно може да се говори за политическо говорене в името на дивиденти пред избирателите и нищо повече. От подобни ходове е съмнително даже дали се трупа рейтинг.

Станете почитател на Класа