Депутатите да не претупват работата си

До края на юли депутатите ще работят до вечерта, а не до 14 ч., както обикновено, за да успеят да изпълнят програмата си преди парламентарната ваканция през август.
На пръв поглед засилената активност на Народното събрание в отпускарския месец юли изглежда похвална и в духа на препоръките от ЕК да работим по ускоряването на реформите. Истината за съжаление е много по-проста и е свързана с изказването на премиера Бойко Борисов, че е възможно парламентарните комисии да работят и през август. Точно затова народните представители решиха да си дадат повечко зор, за да не изгорят с ваканцията си.
По принцип е в реда на нещата всеки човек да се стреми да изпълни задачите си в график, преди да излезе в отпуск. Тази практика обаче не е много съвместима с работата на Народното събрание, от което се очакват важни законодателни инициативи, свързани с реформите в съдебната система, здравеопазването, образованието, регулацията на обществените поръчки.
Да се работи до вечерта само за да се мине по работния план в график, не изглежда никак добра идея, защото създава риск от претупване на важни законопроекти без дебат и без нанасяне на необходимите корекции. Парламентът вече допусна няколко подобни грешки и скандалната поправка в Закона за наркотичните вещества е най-яркото доказателство за това. Ето защо депутатите не трябва да работят „на парче“ с мисъл за плажа по време на ваканцията, а да осъзнаят важността на решенията си. Дори ако им се наложи да работят през август.

Станете почитател на Класа