Идеите за социалната реформа имат нужда от дебат

БСК остро възрази срещу някои от идеите, залегнали в Кодекса за социално осигуряване, стана ясно вчера. Работодателите с основание поставят въпроса как ще се пълни НОИ, ако всички лица, които имат осигурителни задължения, бъдат освободени от лихви за периода до 31.12. 2010 г. Не им е ясно и как бизнесът ще изпълнява европейската директива за увеличаване на заетостта, ако им бъде забранено да прекратяват трудовите договори на лица с право на пенсия. Въпросите са основателни и заслужават властта да им обърне сериозно внимание, преди да ги гласува в МС, а после да ги прати в парламента, където без съмнение ще възникнат скандали.
Те вече са налице. Увеличаването на пенсионната възраст няма да срещне разбиране от синдикатите. Същият проблем ще има и с авансовото осигуряване върху сумата от 420 лв. Нещо повече – КНСБ плаши с протести и като нищо те ще са масови, защото се засягат интересите на всички групи – и на работещите, и на работодателите.
Ето защо, преди да се хвърлят идеи за социални реформи в общественото пространство, е добре да бъдат обсъдени предварително в широк формат. Само така ще се гарантира приемлив вариант, при който хазната няма да е празна, работодателите ще имат известна свобода в кадровата си политика и работниците няма да бъдат принудени да стоят на работните си места до дълбока старост.

Станете почитател на Класа