Хаос без оправдание

Образованието, което ще получат студентите, обучаващи се за медицински сестри в СУ, е нелегитимно. Това заяви вчера министърът на образованието Сергей Игнатов. И поясни защо. За специалността още нямало положителна акредитация и това можело да доведе до проблем.
Подобни факти на фона на сравнително високите такси, които плащат кандидат-висшистите, звучат повече от стряскащо и означават две неща. Първото е, че СУ не си е свършил работата и е поставил под въпрос обучението на нищо неподозиращите студенти, за които университетът е най-авторитетното учебно заведение у нас.
И второ - контролните органи не са си на мястото, щом допускат нелегитимни специалности в българските ВУЗ-ове.
Хаосът в образованието е особено опасен, защото засяга пряко бъдещето на нацията. Че кой нормален български абитуриент, оцелял от непрекъснатите промени в средното образование, ще иска да влезе в престижна специалност в български ВУЗ, от която ще излезе с нелегитимна диплома?
При такива перспективи не е чудно, че голяма част от завършилите средно образование предпочитат да продължат в чужди университети, където и таксите са приемливи, и стипендиите са уредени, и общежитието е гарантирано. А дипломите със сигурност няма да са фалшиви.

Станете почитател на Класа